БСП определи водачите на листите за изборите наесен
БСП определи водачите на листите за изборите наесен / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
БСП определи водачите на листите за изборите наесен
74349
БСП определи водачите на листите за изборите наесен
  • БСП определи водачите на листите за изборите наесен

Лидерът на левицата Михаил Миков е водач на листите за парламентарните избори през есента във Видин и в София. Това стана ясно след продължило повече от три часа заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

Мая Манолова ще води в Кюстендил, Янаки Стоилов в Пазарджик, в 23-ти МИР София водач ще бъде Жельо Бойчев, а в 24-ти МИР София - Стефан Данаилов. В Бургас водач ще бъде Петър Кънев, а във Варна - Ангел Найденов.

След заседанието Михаил Миков обяви, че коалицията ще се яви на изборите с ново име - тя вече ще се нарича „БСП - Лява България”. „Лява България” да каже „не” на дясната политика ще е целта на коалицията за кампанията, посочи лидерът.

„Приехме решението за участие в коалиционния формат „БСП - Лява България”, което подчертава новата лява политика, която се предлага. Участват нови формации - социалдемократи, комунисти”, поясни Миков.

Михаил Миков заяви, че 20% от листата на партията е съставена от нови лица. Само той ще води две листи - в 25-ти МИР и във Видин.

„Голямата част от водачите бяха определени, с изключение на Благоевград и Габрово. Спорове имаше, имаше много дискусии. 20% е обновлението на водачите, една част от тях са свързани с определени региони, а други са национални политици, които имат подкрепата не в един регион и не в една област”, заяви Миков.

Габрово ще си търси най-вероятно друг за номер 1, защото номинираният водач Йордан Стойков е претърпял тежка катастрофа и състоянието му е сериозно.

В Благоевград местните категорично са се изправили срещу водачеството на бившия външен министър Кристиан Вигенин. Те настояват Корнелия Нинова да бъда номер 1 в листата или някой местен представител. Самата Нинова оглави листата на София област.