Октай: Службите за сигурност дискредитират политически опоненти
Октай: Службите за сигурност дискредитират политически опоненти / снимка: Нова телевизия

Поръчал ли е Касим Дал убийството на лидера на ДПС Лютви Местан? Този въпрос коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия бившият високопоставен представител на движението Осман Октай.

Според него службите за сигурност у нас се ангажират с дискредитиране на политически опоненти.
Октай подкрепи думите си с цитат от доклад, в който се посочва, че той е в основата на подготвяно покушение срещу бившия вече лидер на движението.

„През 2005 г. е получена информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България. Сигналът, към настоящия момент, продължава да бъде актуален", пише в документа. Той датира от времето, когато Касим Дал, друг вече разделил се с ДПС политик, е бил зам.-председател на Комисията по национална сигурност и е отговарял за службите.

Повод за анализа на Октай стана изказване на ген. Атанас Атанасов, че по времето на кабинета „Орешарски" в МВР е получен анонимен сигнал, който дава повод службите и ДАНС да разработват месеци наред Касим Дал. Твърдението в анонимката е, че се е готвел атентат срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

„През годините винаги съм изразявал становището, че службите играят много важна роля в политическото преструктуриране в България през годините. Понеже съм бил свидетел на много такива разработки, затова категорично съм заемал тази позиция. Не е изключено и днес - използва се някаква анонимка, прави се разработка и дело и започват да следят различни опоненти - журналисти, политици. И най-вече - това оперативно дело винаги е секретно. Дори със съдебен акт не може да се освети", обясни Октай.

Източник: NovaNews.bg