Путин апелира към здравия разум на европейците
Путин апелира към здравия разум на европейците / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин апелира към "здравия разум" на европейците, които заплашиха Москва с нови санкции тази седмица заради предполагаемата й намеса в украинската криза, предаде Франс прес.

"Надявам се, че здравият разум ще вземе надмощие, ще възтържествува и ние ще работим в нормален модерен режим. И че тия взаимни ужилвания няма да вкарат в разноски нито нас, нито нашите партньори", заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският президент освен това упрекна европейските лидери, че си затварят очите за военните действия на украинските сили, насочени срещу граждански райони, предаде Франс прес.

Силите на Киев "разстрелват с право мерене жилищни квартали", заяви пред журналисти руският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС. "И това е нещо, което за жалост много страни, включително в Европа, предпочитат да не забелязват", добави Путин.

"Опълченците в Източна Украйна целят да отблъснат украинските въоръжени сили и артилерията от градовете, за да не им позволят да стрелят по жилищни зони", отбеляза руският президент, чиито изявления бяха излъчени по телевизията. Руският лидер обвини Киев, че отказва политически диалог със сепаратистите от Източна Украйна.

Президентът на Украйна Петро Порошенко от своя страна обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс. "Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.

След обвиненията, че Русия изпраща войски на украинска територия, лидерите на ЕС решиха в събота да поискат Европейската комисия да разработи нови мерки срещу Москва, които може да бъдат приети в близките дни.

Източник: БТА