БСП обещава държавни експерти в банките и данък богатство
БСП обещава държавни експерти в банките и данък богатство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП обещава мерки за засилване на регулацията и контрола в банковия сектор, ако влезе в управлението на страната след изборите на 5 октомври. Сред тях е намерението държавни експерти да бъдат "командировани" в търговските банки, за да следят работата на техните ръководства и при необходимост да ги консултират.

Идеята е част от предизборната платформа на обновената коалиция "БСП - Лява България", но подробности не са разписани, уточнява „Труд". Предполага се, че в ролята на консултанти ще влизат финансисти от централната банка.

Целта на социалистите е да се направят промени по отношение на банковия надзор, с които да се увеличи отговорността на акционерите и да се намали рискът за вложителите. Сред идеите е и Комисията за финансов надзор (КФН) да бъде преструктурирана и вече да изготвя правила за влагане на публични средства в търговските банки.

БСП отново обещава прогресивна данъчна политика. Социалистите настояват за отпадане на десятъка и за физическите лица, и за бизнеса.

В платформата обаче не е записано кои доходи и корпоративни печалби ще бъдат облагани с по-висока ставка. В същото време социалистите не са се отказали и от идеята за семейно подоходно облагане.