Болестта син език е убила около 6500 овце у нас
Болестта син език е убила около 6500 овце у нас / снимка: БГНЕС
Болестта "син език" е убила около 6500 овце у нас
74572
Болестта "син език" е убила около 6500 овце у нас
  • Болестта "син език" е убила около 6500 овце у нас

6500 овце са загинали от болестта "син език" у нас досега, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. По думите му броят на заболелите животни ще расте. „Чистите" от заразата области са само седем, което означава, че в тях още може да се търгува с живи животни. Болестта "син език" вече се е прехвърлила в съседна Румъния.

"Това, което можем да направим в рамките на служебното правителство, е, че предстои кабинетът да гласува допълнителни 1.8 млн. лв. за дейности, свързани с борбата с болестта "син език". Ще кажа обаче, че в бюджета на агенцията за безопасност на храните се отваря огромна дупка", коментира зам.-министърът.

Според Костов ситуацията „Напоителни системи" е тежка и е нормално служителите да стачкуват, след като не са получавали заплатите си от месец май. "Ако изчислим всички задължения на дружеството до края на годината, се получава значително число, което е в рамките на около 32 млн. лв. Държавата не може току така да извади някакви пари и да ги даде на това търговско дружество, защото по всички регламенти на Европейския съюз това е нерегламентирана държавна помощ", каза той. По думите му добрата новина е, че "е тръгнал" проектът на Световната банка, чиято цел е да реши проблема с "Напоителни системи" обективно и независимо. Срокът на проекта е до юни 2015 година и тогава трябва да е ясно какво и къде трябва да се промени, така че да не се изпада в ситуация, подобна на настоящата.

Договорено е да бъдат осигурени безплатни дърва за огрев за хората в Мизия, съобщи още зам. земеделският министър Георги Костов.