Москва призова Вашингтон да вразуми Киев
Москва призова Вашингтон да вразуми Киев / БГНЕС

Русия заяви, че украинските стремежи за присъединяване към НАТО имат за цел да подкопаят усилията за спиране на войната в източната част на страната, и призова Вашингтон да използва влиянието си, за да "вразуми" Киев, предаде Ройтерс. Руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание, че инициативата на Киев да иска членство в НАТО идва малко след срещата на президентите на Русия и Украйна за търсене на разрешение на конфликта между украинското правителство и проруските сепаратисти.

"Така "партията на мира" се опитваше и все още се опитва да търси политическо уреждане чрез преговори на всички фундаментални въпроси, пред които украинците са изправени, а в Киев "партията на войната" очевидно прави стъпки към подкопаване на тези усилия", каза Лавров на пресконференция в Москва. "Вашингтон и някои други европейски столици активно подкрепят и поощряват партията на войната в Киев", отбеляза Лавров и добави, че "най-важното нещо сега е партията на войната в Киев да бъде вразумена, и до голяма степен само Вашингтон може да направи това".

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че подкрепя бунтовниците, като ги въоръжава и им праща танкове и войници, но Москва отрича.

Италианският в. "Република" съобщи тази седмица, че руският президент Владимир Путин казал на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу, че ако иска, може да превземе Киев за две седмици. Медиен експерт от Кремъл каза днес, че дори Путин да е казал нещо подобно, то е било извадено от контекста.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви в петък, че неговото правителство ще поиска от парламента да отмени украинския статут за неприсъединяване и обяви курс към членство на страната във военния алианс. Лавров обаче отбеляза, че на преговорите на контактната група в Минск руснаците, украинците и сепаратистите са си разменили документи, описващи техните позиции на преговорите, което само по себе си е успех. Очаква се преговорите в рамките на контактната група да продължат в петък. Според Лавров разговорите в Минск могат да станат пример за търсене на решение чрез компромис, а не "чрез налагане на нечия позиция".

Източник: БТА