БСП представи  листата си с кандидат-депутати
БСП представи листата си с кандидат-депутати / Дарик Добрич

БСП има амбицията да бъде първа политическа сила в региона. Това беше заявено при представянето на листата с кандидатите за народни редставители на коалиция „БСП - Лява България”. Кандидатите бяха представени от областният лидер на БСП Росен Карадимов, който ще бъде и председател на предизборния щаб.

Както Дарик вече съобщи водач на листата на червените в региона е проф. Светла Бъчварова. Тя е посочена от Националния съвет на партията, но е приета изключително добре от местните структури, отбеляза Карадимов. По думите му Светла Бъчварова е човек, който познава изключително добре проблемите на Добруджанския край и определянето й за водач на листата е изключително уважение към региона.

„За мен е изключителна чест да бъда водач на листата в Добричка област, защото тя е лицето на българското земеделие", заяви Бъчварова. Тя има 33-годишен стаж в областта на земеделието. В досегашния парламент беше председател на комисията по земеделие, била зам.-министър на земеделието и дългогодишен председател на Селскостопанската академия.

В листата на БСП са включени 8 кандидат-депутати и 7 от тях са жени, подчерта при представянето Росен Карадимов. „Смятам, че подредихме професионална, политически много солидна, компетентна листа и това ни дава увереност при старта на предизборната кампания”, посочи той.

Кандидатите в листата на БСП от второ до осмо място са подредени въз основа на постъпилите номинации от общинските конференции на БСП. Имало е две номинации от Генерал Тошево, които са се оттеглили, обясни Карадимов, като подчерта, че това няма да повлияе на предизборната кампания в добруджанската община. Той поясни още, че досегашният депутат Пламен Желязков, който не е в листата, е бил номиниран, но сам си е направил отвод.

Втори в листата  на БСП е зам.-областният управител Даниел Йорданов, който е бил номиниран от партийните организаци в общини Добрич и Добричка. Досегашният депутат Сияна Фудулова е трета в листата. Следват Нина Ставрева - преподавател в  Земеделска гимназия в Каварна, адвокат Мая Димитрова - общински съветник и председател на БСП-Добрич, д-р Йорданка Стоева от Шабла, Дарина Господинова от Добрич – докторант по психология и Цветелина Танева - представител на гражданската квота на Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

При представянето на листата си социалистите се обявиха против даденото разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок „1-11 Вранино”. Росен Карадимов има идея да се инициира среща, на която политическите сили да поемат ангажимента, че новоизбраните депутати от Добрички регион никога няма да позволят пробив на наложения мораториум за добив на газ с неконвенциоални методи.