Миков във Варна: Служебният кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат
Миков във Варна: Служебният кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат / DarikNews.bg, архив

Апелирам служебния кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат и времеви хоризонт. Те ще бъдат коментирани в следващия парламент като част от подготовката за едно влизане на ГЕРБ във властта. За тях трябва да се носи отговорност. Говори се за теглене на заеми. Кой ще им ги ратифицира? Това заяви във Варна председателят на НС на БСП и водач на листите на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 25-МИР София и във Видин Михаил Миков. По думите му държавата трябва да насочи по-сериозни средства и внимание към изграждане на интелектуален капацитет на програмисти, тъй като в момента има много сериозно търсене и същевременно недостиг на такива специалисти, а този недостиг може да се компенсира само със специална държавна намеса и подпомагане. Коментарът му беше направен пред медиите часове след посещението на Миков и кандидати за народни представители във варненския завод „Черно море”.

Предприятието би могло да има съществен принос, произвеждайки радарни системи за охрана на морската граница. То обаче не успява да пробие, заради редица ограничения, свързани със Закона за обществените поръчки”, обясни водачът на листата на социалистите за Варна Ангел Найденов. Той припомни, че по инициатива на БСП в предишния парламент са били инициирани промени в закона, които дават възможност за пряко възлагане на поръчки за нуждите на отбраната. Лидерът на БСП обяви и подкрепата на БСП за проекта за новото пристанище на Варна, уточнявайки, че  проектът става още по-актуален заради събитията в Украйна. „При затруднените сухопътни връзки – железопътен и автомобилен транспорт стават все по-важни, за да могат стоките да достигат до пазарите отвъд Черно море, когато традиционните пътища са в такава ситуация”, допълни Миков.

„БСП е готова да се противопостави с всички законни мерки на спирането на проекта за строеж на нов терминал и развитие на атракционна зона на Пристанище - Варна, включително и да предприеме протестни действия”, подчерта кандидатът за депутат на Коалиция „БСП лява България” Борислав Гуцанов. Той припомни как правителството на ГЕРБ спря проекта, при осигурено финансиране от Япония. „ И тъй като е ясно, че служебният кабинет е силно подчинен на политическа партия ГЕРБ, то дано да бъде дадена тази команда, която е необходима, за да не спре проекта”, изрази надежда той.

Михаил Миков отбеляза, че България търпи санкции заради нарушения в обществени поръчки през 2011 и 2012 година. „Омръзна ми да се говори, че парите са спрени заради БСП. Те са спрени заради нарушения по времето на управлението на ГЕРБ. Вместо тези средства да се насочат към реализиране на проекти, те отиват за компенсации. Някой трябва да носи отговорност за това“, каза още лидерът на БСП. По повод предизборната кампания той обясни, че вижда сред хората апатия, умора и общо недоверие в институциите. „Надеждата ми е, че пиарът и скандалите няма да изместят политическите послания“, коментира лидерът на БСП. Миков подчерта, че Коалицията стъпва на доброто, което е направило правителството на Орешарски по време на управлението си и посочи примери за това. „Социалното размразяване - в тази сфера трябва да има надграждане, както и на индустриализацията, на работни места. Наблюдавам, че в кампанията често се използват включително неверни твърдения, проявява се политическа простащина. Надявам се, че българските граждани ще сложат на кантара обещаването и невъзможното, възможното, реалното и да оценят политическото поведение на представителите на политическите партии”, коментира той. Миков посочи, че в платформата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  има 12 червени линии, които определят позицията за разговори за евентуална коалиция след изборите на 5 октомври. „При тази ситуация ние не водим разговори с никого. Може би тези разговори ще започнат в изборната нощ. Стабилен кабинет се получава по два начина: като се постига политическа хомогенност или като се оформи след изборите ясно мнозинство, което да подкрепя определена политика”, каза още  председателят на НС на БСП. „Не търсим коалиция на всяка цена и не търсим коалиция, за да влезем във властта”, подкрепи го и водачът на варненската листа Ангел Найденов.

По-късно Михаил Миков и кандидати за народни представители от Трети Варненски МИР се срещнаха с юристи от морския град. Те споделиха своите виждания за промени в съдебната система и ги призоваха да работят за това в 43-ото Народно събрание.