Създават условия за изучаване на майчин език
Създават условия за изучаване на майчин език / снимка: БГНЕС, архив

106 млн. лева трябва да бъдат похарчени до 2020 г. за ефективна интеграция в образователната система на деца, ученици и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи. Това става ясно от проекта на новата оперативна програма "Образование и наука", която служебният министър Румяна Коларова предложи за обществено обсъждане.

Един от инвестиционните приоритети на програмата е "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите", посочва БГНЕС. Сред описаните дейности, които могат да получат подкрепа по този приоритет са допълнително обучение по български език за децата и учениците, за които българският език не е майчин и създаване на условия за изучаване на майчиния им език. Има и идея да се закрият или преобразуват обособени на етнически принцип детски градини и училища в населените места с повече от една детска градина и повече от едно училище.

Специално ще се работи с ромските семейства, за да могат децата им от тригодишни да тръгват на детска градина. Предвижда се осигуряване на материална и психологическа подкрепа за приемане на ромските деца в детски градини и училища извън ромските квартали.

По данни на НСИ процентите на завършилите съответната степен на образование роми към 2011 г. са следните: висше - 0,5 %; средно - 9%; основно - 40,8%; начално - 27,9%; незавършено начално и непосещавали училище - 21,8%. Като съществен проблем се очертава и недостатъчната мотивация за изучаване на майчин език.

При реализацията на проекти по новата оперативна програма специално внимание ще бъде отделено на повишаване на квалификацията на учителите и създаване на стимули за оставане в професията и за избор на тази професия. Данните показват, че страната е сред последните тридесет в световен мащаб по "ниво на подготовка на персонала" в образователната система.