В 8 от общо 83 училища в област Кърджали продължават ремонтите
В 8 от общо 83 училища в област Кърджали продължават ремонтите / netinfo

Училищата в област Кърджали започват учебната година в бази, съответстващи на здравните изисквания, съобщават от пресцентъра на РЗИ. Учебните заведения в областта, подлежащи на контрол от РЗИ, са 83. От тях 64 са общински, 18 - държавни и едно частно училище. Само в осем училища на територията на областта предстои да бъдат изпълнени всички предписания на РЗИ. Към момента в тях ремонтните дейности продължават поради късното одобрение на финансирането им.

В края на миналата учебна година, с цел оценка на състоянието им, здравните инспектори извършиха 189 проверки и издадоха 30 предписания учебните бази да бъдат приведени в съответствие със здравните изисквания до 15 септември. В много училища предписаните съвместно с други институции мерки послужиха като основание те да бъдат включени в Националната програма на Министерството на образованието и науката - модул Подобряване на училищната среда.

Основните дейности по предписанията за модернизация на материалната база в съответните учебни заведения са за ремонт на покриви, покривни конструкции и подови настилки, подобряване на енергийната ефективност, подмяна или ремонт на отоплителни, ВиК инсталации и системи, оптимизиране на спортната база и обезопасяване на спортните съоръжения, както и за подобряване на санитарно-битовото обслужване на учащите се - реновиране на санитарни възли и осигуряване на достатъчни количества топла течаща вода и миещи препарати.