Откъде идва думата енциклопедия и коя е първата?
Откъде идва думата енциклопедия и коя е първата? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва думата енциклопедия и коя е първата? Ларус ли е най-голямата енциклопедия или е някоя руска или македонска?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Думата енциклопедия е на койне, известен още като обикновен гръцки или александрийски гръцки, който се разпространява масово след Александър Македонски. Това е езикът, на който говори цялото Средиземноморие и Близкият Изток, който е малко по-различен от древния, античен гръцки. На този език куклус значи кръг. Между другото един от възможните преводи на ку-клукс-клан е точно кръг. Пайдея е обучението на деца. Идва от παιδίον-дете. Ето как kuklios Παιδεία означава буквално циклично кръгово образование на деца. И се има предвид спектъра на познания, което едно дете в елинистическа Гърция трябва да има. Латинизирането на този термин, което става много по-късно, малко го смачква. И от kuklios Παιδεία става енциклопедия. Запазва се по някакъв начин идеята за цикъл, но останалото се изгубва. Всъщност фразата вече означава пълно познание. Тя обаче е от 1517 година. Тогава за първи път Йоханес Авентинус използва в заглавието на труда си, който има за цел да събере колкото е възможно повече познания. Така че той може да претендира, че е първият, използвал думата в съвременното и значение.

Пълното познание обаче е древен стремеж и съвсем не спира с обучение то на деца. Напротив това е само началото. Така че в историята винаги се намирали хора, които са се опитвали да систематизират цялото научно познание на някакъв принцип - в раздели, по азбучен ред, тематично. Най-старата енциклопедия във вариант, подобен на днешния е от 2 000 години. Плинии Стари през І век прави своя епохален труд "Naturalis historia". Като всички енциклопедисти той не е оригинален автор, а събирач на факти. Над 20 000 факта от над 2 000 творби, на над 200 автора. Всичките сами по себе си древни енциклопедисти. Разбира се, методът на събиране на факти не е съвсем прецизен, та на Плинии дължим разни щуротии от рода, че щраусите си заравят главата в пясъка като са притеснени и уплашени или пък, че на Канарските острови имало много кучета по бреговете.

Изтокът също познава енциклопедиите и систематизира знания. Арабският учен Ал Хим Бин събира 270 тома информация. Династията Сун в Китай има 1 000 томна енциклопедия. Що се отнася до въпроса за най-голямата енциклопедия, то трябва да направим едно уточнение. Всяка амбициозна енциклопедия не е краен продукт, а непрекъснато се развива. Печатните книги пък отдавна не са белег. Най-голямата енциклопедия е Уикипедия с 4,5 млн. статии. На второ място е Худун - китайската онлайн енциклопедия с 3,920 000 млн.статии. Ларус, Большая советская энциклопедия и Британика са много назад със 100, 200 000 статии. Обаче през 1407 година се появява енциклопедията Юнле на династията Мин - 11 095 тома, което е трудно за надминаване. До днес са оцелели по-малко от 400 тома, уви, но ние им вярваме на китайците. Те не се шегуват като става въпрос за мащаби. Ако имате още въпроси ние ви съветваме да потърсите отговора им, в която енциклопедия предпочетете. На най-добре питай Питанка.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук