Отвод на съдия по делото на Цветанов за шестте “не”
Отвод на съдия по делото на Цветанов за шестте “не” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съдия Христина Михова от Софийския апелативен съд си даде отвод по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по което той бе осъден на 4 г. затвор и сега обжалва, съобщава „24 часа".

През 2010 г., докато Цветанов бе начело на МВР, Михова била докладчик по дело за задържане на уличени за убийството на Юрий Галев. Софийският окръжен съд ги пуснал и апелативният потвърдил. Последвала реакция на МВР.

"Цветанов в изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав и към мен като съдия-докладчик. Изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съда... Създаваше се впечатление, че не съм се произнесла съобразно доказателствата и закона, а съм била повлияна от други външни фактори", мотивира се Михова. Тя дала изявление пред Сашо Диков, в което изразила съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Интервюто било коментирано от политици, журналисти и др.

"Независимо от това, бих могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на настоящото дело, тъй като повече от 20 г. съм изграждала професионалния навик да се дистанцирам от каквито и да било външни влияния и фактори", пише Михова. Тя обаче смята, че Цветанов "не би могъл да има тази увереност". За да не се поставя под съмнение нейната безпристрастност и да се руши авторитетът на съда, Михова се оттегля от делото. То ще бъде разпределено на друг.

Цветанов бе обвинен от прокуратурата, че е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" върху 6 искания за използване на СРС срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Така пренебрегнал разрешения на съда и разследването било затруднено.