Токът ще поскъпне от 1 октомври, цените на топлото ще се запазят
Токът ще поскъпне от 1 октомври, цените на топлото ще се запазят / снимка: Guliver/Getty Images
Токът ще поскъпне от 1 октомври, цените на топлото ще се запазят
74892
Токът ще поскъпне от 1 октомври, цените на топлото ще се запазят
  • Токът ще поскъпне от 1 октомври, цените на топлото ще се запазят

С до 10 на сто ще поскъпне токът от 1 октомври. Това съобщи новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Това обаче няма да бъде последното увеличение на цената на тока, но мерките за овладяване на системата трябва да се вземат съвместно от институциите.

Все още не е ясно какъв е дефицитът на Националната електрическа компания. Водени са разговори с американските централи, но Тодорова е категорична, че разтрогването на договорите с тях няма да доведе до позитиви за страната ни.

От 1 октомври парното и топлата вода вероятно ще останат на настоящите си цени, въпреки че може да има нова по-висока цена на природния газ.

Със сигурност от следващия месец ще има увеличение на цената на тока, което вероятно ще бъде удържано до десет на сто, увери Светла Тодорова.

"Предприемаме малка стъпка, която ще бъде последвана с усилия в други посоки, не само увеличаване на цените, а имам предвид всички тези сектори и подсектори, които причиняват или са основен фактор за тези високи цени и това са дългосрочните договори, възобновяемите източници и ще търсим всякакви начини това да бъде по някакъв начин смекчено", каза Тодорова.

Според шефката на ДКЕВР действията, извършвани към електроразпределителните дружества, не са съвсем законни. Не е ясно и каква е дупката в хазната на НЕК

"Все още сме в процес на уточняване на дефицитите в системата, защото числата, които излизат, са смесица от резултати от регулаторни действия и такива, които са в резултат на инвестиционни проекти, започнати, нереализирани, на някакъв етап, дадени някакви пари за тях с неяснота за бъдещето на тези разходи, които са направени", каза Тодорова.

Поисканото от „Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 1,6 на сто от 1 октомври, вероятно няма да бъде удовлетворено в пълния му размер.

След като се е запознала с доклада, според шефката на ДКЕВР не всичко, което е предложено, е обосновано, така че според нея едва ли увеличението ще е в този размер. "Смятам, че няма да стигнем до ситуация, в която да бъде променяна цената на топлинната енергия", каза още Тодорова.

Енергийният регулатор има право да запази цените на топлинната енергия, ако поскъпването на синьото гориво е до пет на сто.