Екатерина Захариева: Подготвяме се за газова криза през зимата
Екатерина Захариева: Подготвяме се за газова криза през зимата / netinfo
Екатерина Захариева: Подготвяме се за газова криза през зимата
74899
Екатерина Захариева: Подготвяме се за газова криза през зимата
  • Екатерина Захариева: Подготвяме се за газова криза през зимата

България се подготвя за евентуална криза с доставките на газ заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна. Това съобщи вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева след заседанието на правителството.

Вчера е заседавал кризисен щаб под ръководството на енергийния министър Васил Щонов във връзка с тази подготовка, допълни Захариева.

По думите й към момента няма данни за намалени доставки на газ към страната ни.

"Дали ще има или няма да има криза с газа, не мога да гадая. Всички прогнози са, че ако продължава така ситуацията с напрежението, е голяма вероятността това да се случи зимата. Затова ние трябва да сме готови", каза Захариева. Поради таза причина страната ни се подготвя за всеки случай.

Топлофикационните дружества се предупреждават да проведат тестове за преминаване от газ към мазут, наблюдават се количествата газ, които се подават към България, водят се разговори с Гърция за евентуален реверс на съществуващата газова връзка.

Подготвяме се по всички възможни начини, каза Захариева, като подчерта, че над 85 на сто от газовите доставки за страната са от едно и също място.