Миньорите от „Черно море излязоха на светло
Миньорите от „Черно море излязоха на светло / снимка: БГНЕС
Миньорите от „Черно море" излязоха на светло
74979
Миньорите от „Черно море" излязоха на светло
  • Миньорите от „Черно море" излязоха на светло

Всички протестиращи, които останаха под земята в мина „Черно море" около 40 часа, излязоха на повърхността. Заплатите им вече са преведени от „Топлофикация-Сливен", която получи транш от 480 000 лева от Националната електрическа компания. В събота работата в мината продължава с нормален ритъм.

Напрежението ескалира в понеделник. Тогава изтече срокът, поставен от миньорите, за да вземат остатъка от заплатите си за юли и тези за август. Във вторник и сряда те предупредително останаха в мината един час след смяната си, на дълбочина 300 метра, а вчера първата смяна отказа да излезе от забоя. Последваха я 40 души от втората смяна.

В четвъртък представители на Министерството на икономиката и енергетиката обявиха, че на „Топлофикация-Сливен" - длъжник на мината, са преведени пари, които не е разпределила правилно. От предприятието отрекоха напълно тези твърдения. Тогава работещите в рудника съобщиха, че ще останат под земята и през почивните дни.

Четирима от тях бяха извадени от спасителни екипи, заради хипертонични и сърдечни кризи. Те получиха първа помощ и се възстановяват в домашна обстановка. Протестиращите вече излязоха на повърхността на земята. Изтощените миньори беше посрещнати с бурни аплодисменти.

В мината има банкомат, от който те започнаха да теглят полагащите им се, забавени с два месеца възнаграждения.