Влиза в обращение новата 10-еврова банкнота
Влиза в обращение новата 10-еврова банкнота / снимка: Guliver/Getty Images
Влиза в обращение новата 10-еврова банкнота
75012
Влиза в обращение новата 10-еврова банкнота
  • Влиза в обращение новата 10-еврова банкнота

От днес влиза в обращение новата 10-еврова банкнота, съобщават от Европейската централна банка. Тя е усъвършенствани защитни знаци и дизайнът й е обновен. На новата банкнота думата „евро” и изписана и на кирилица. Старите копюри ще важат до изтеглянето им от Централната банка на Европа, за което ще бъде съобщено своевременно.

Европейската централна банка е получила потвърждение от националните централни банки от еврозоната, че са направили всичко, което може разумно да се очаква и което е по силите им, за да улеснят приспособяването за новата банкнота на машините за обработка на банкноти и устройствата за проверка за истинност в своите държави.

Новата банкнота от 10 евро е от серията „Европа”, съобщават от Европейската централна банка, която има редица усъвършенствани защитни механизми. Холограмата и водният знак съдържат портрет на Европа. Банкнотата включва и „смарагдовозелено число”. Когато се наклони, на блестящото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина, като то също така променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. Заради тези и други защитни елементи новата банкнота от 10 евро се проверява лесно посредством метода „пипни, разгледай и наклони”.

За да улесни въвеждането на новата банкнота и да осигури максимално широкото ѝ разпознаване, Евросистемата предприе много мерки за допълнителна подкрепа на производителите и собствениците на банкнотообработващи машини и устройства за проверка за истинност, коментира Ив Мерш, който е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, отговарящ за банкнотите. По думите на експерта банкнотата е била на разположение за тестови цели почти десет месеца преди влизането й в действително обращение, за да има достатъчно време за приспособяването на оборудването.

Банкнотите от 10 евро от първата серия ще продължат да се използват, за да бъдат употребени запасите. Те ще бъдат в обращение успоредно с банкнотите от 10 евро от серия „Европа” и постепенно ще бъдат изтегляни, докато в крайна сметка престанат да бъдат законно платежно средство. Тази промяна в статута им ще бъде оповестена далеч предварително.

На сайта на Европейската централна банка има видеоматериал, в който всеки може да види новата банкнота и да се запознае със знаците, чрез които може да я разпознае. Видеоматериалът е на 23 езика от Европейския съюз.