Имало ли е тъмнокожи войници в немската армия през Втората световна война?
Имало ли е тъмнокожи войници в немската армия през Втората световна война? / Thinkstock/Getty Images

Имало ли е в редовете на немската армия през Втората световна война тъмнокожи войници?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Естествено, че е имало. Всъщност към немската армия е имало цели корпуси от тъмнокожи войници и сега ще ви разкажа за тях. Най-напред нека направим едно уточнение, необходимо е. Тук ще стане дума само за немската армия, но в това определение ще се включват, както редовните войници, набирани в самата Германия, така и подразделения извън нея. След като основния враг на Германия се оказа Великобритания, тя е империя, разпространила влиянието си на няколко континента, съвсем нормално е Германия да потърси съюзник и сред противниците на тази империя - борци за независимост и суверенитет. Така например немците установяват връзка с ирландците, за което сме говорили и друг път. И което сега не е обект на разискване, поради простата причина, че ирландците са бели. Обаче индийците не са.

През 1941 година е сформирана свободната индийска армия, известна още като легионите на тигъра. Три пехотни батальона, противотанкови и инженерни подразделения, стрелци. Тази армия не е самостоятелна бойна единица, а е официална част от Вермахта. Понеже войниците са индийци, да, имало е значи тъмнокожи войници в немската армия. Но това е измъкване от въпроса, защото индийските части са били английски, после Ромел ги е пленил в северна Африка и по политическа линия са били вербувани на немска страна. Не е такава работата със свободния арабски легион, формиран от палестинския сепаратистки Амин ал Хусейни и Рашид Али. Хитлер много харесвал идеята и така немската армия се сдобила не само с по-мургаво подразделение, но и с ислямско. Между другото много е любопитна историята на азербайджанския легион. Това е мюсюлманско подразделение на СС, но там няма тъмнокожи. И така официално немската армия е имала части, в които е имало войници, чийто цвят на кожата не е бил бял.

По-любопитната част обаче е друга. Германия е имала колонии в Африка, и макар силно да се е противопоставяла на идеята за черни германци, такива имало в резултат на смесени бракове. И така броят на тъмнокожите немци е бил сравнително малък, но веднъж промъкна ли се под бюрократичната завеса, те вече ставали пълноправни граждани на Германия. Ето как има доста любопитни примери за негърчета, приемани в Хитлерюгенд , просто защото организацията била общонемска и нямало основание да бъдат лишени от членство. По същият начин и във Вермахта имало тъмнокожи войници. Те обаче били много рядко изключение. И макар да има писмени сведения за тях, фотографии почти не са запазени, освен в лични архиви. Пропагандата не би допуснала, но такива случаи е имало. Не че им е било леко на тези войници. Напротив има много драматични животоописания на такива хора, но въпросът изискваше да запазим историческото хладнокръвие и да отговорим, което и направихме.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук