Делото за взрива в газстанция «Социалинвест» започна
Делото за взрива в газстанция «Социалинвест» започна / Радка Минчева, архив

Повече от 2 години след взрива в газстанция «Социалинвест» делото за инцидент, завършил със смъртта на двама мъже, започна.

Процесът е насрочен за 3 дни, по него са призовани 31 свидетели и 11 вещи лица. Единственият подсъдим е ръководителят на газстанцията Боян Бонев. Обвинителният акт срещу него е 18-страничен, за процесуална икономия на време прокурорът прочете само диспозитива, което също отне около 15 минути.

Срещу 41-годишния Бонев са повдигнати две обвинения: за причиняване на смърт на две лица поради немарливо изпълнение на занятие, за което наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и за причиняване на средна телесна повреда по същата причина, като за това наказанието е лишаване от свобода до 2 години.

При взрива на 6 август 2012 г. тежко пострадаха, а впоследствие починаха в болница Динко Кълвачев от Стара Загора и Румен Стойков от Разград, с временна опасност за живота бе Красимир Асенов от село Ушинци. Той се яви в процеса като свидетел, не и като частен обвинител, след възстановавянето си той се е върнал на работа на същото място. Не предявиха граждански иск, но се явиха като частни обвинители роднините на двамата загинали мъже. Жената, с която Динко Кълвачев е живеел на семейни начала, даде и показания, от които стана ясно, че и двамата пострадали са били адекватни по време на част от лечението си, но не са разпитани от разследващите. Динко Кълвачев разказал на роднините си как е станал инцидента по време на зареждане с пропан бутан на стационарната цистерна от нова подвижна цистерна. Той заедно с другия загинал мъж бил в пункта за автомобилни прегледи, който е част от газстанцията, когато се случил взрива, тъй като трябвало да подмени крушки от осветлението на возилото. Румен бил извикан от управителя на обекта с уточнението, че трябва да гледа, тъй като той ще кара цистерната. На забележка, че клапанът е ръждясал, Бонев отвърнал, че нищо му няма. Последвал взрив, ударната вълна изхвърлила мъжете далеч, Кълвачев станал и побягнал през огради, дрехите му се топели от пламъците, почти без дрехи се оказал на близкото шосе, преминаваща черна «Опел Астра» го откарала в болницата. Свидетелката разказа, че Кълвачев заявил, че ще съди до дупка «този некадърник Боян», явявам се вместо него със същото намерение – обясни жената, която има 13-годишно дете от починалия при взрива мъж.

Боян Бонев не се призна за виновен при старта на процеса, обяви, че в обвинителния акт има факти, с които не е съгласен. Обяснения ще даде на по-късен етап от делото.

Конкретните нарушения на законодателството, свързано с трудовата безопасност, които според държавното обвинение е направил Бонев, са: незаземяването на автоцистерната, ненадеждна и непроверена връзка за преливане на пропан-бутан, наличие на хора извън оправомощените при разтоварването, несъобразяване с метеорологичните условия – температурата на въздуха била над 40 градуса.