Токът поскъпва с близо 10%
Токът поскъпва с близо 10% / снимка: Sofia Photo Agency
Токът поскъпва с близо 10%
75213
Токът поскъпва с близо 10%
  • Токът поскъпва с близо 10%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди очакваното повишение на цената на тока с 9,79 на сто от 1 октомври. В решението, публикувано на сайта на комисията, се виждат идентични числа като тези от проекторешението.

Цените влизат в сила от днес - т.е. са потвърдени около 14 часа след началото на отчетния период. Подобен казус се е случвал само веднъж в енергийния регулатор, миналата година през март, когато ръководител бе Юлиана Иванова, а цените на тока паднаха с 6-7 на сто.

По принцип новите цени на тока се обявяват най-късно ден преди влизането им в сила, за да могат енергоснабдителните дружества да направят коректно засичане на консумацията преди и след новите цени.

След като вчера енергийният регулатор заседава до късно върху предварителните си разчети за поскъпване на тока с близо десет на сто, но така и не взе решение. Затова се наложи да заседава и днес - и двата дни под прозорците на регулатора имаше протести срещу поскъпването на тока.

След двете дълги заседания обаче комисарите потвърдиха предварителните си разчети. Това означава, че най-голямо е увеличението за абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто. Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.

Подобен казус с влизането на сила на новите цени и обявяването им в същия ден се е случвал само веднъж - миналата година през март, когато регулаторът не успя да направи сметките от началото на месеца. Тогава комисията бе водена от Юлиана Иванова и това бе първото от поредицата от три намаления на цената на тока, които се случиха през 2013 г. Именно тогава бе разбит и моделът на едногодишното ценообразуване на цената на електроенергията.