Рогозин: Русия ще защити гражданите си в Приднестровието
Рогозин: Русия ще защити гражданите си в Приднестровието / снимка: БГНЕС

Русия ще защитава своите граждани в случай на въоръжен конфликт в Приднестровието, предупреди руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на среща в Москва с президента на молдовската сепаратистка област.

"Искам да кажа на всички, които не мислят като нас: не трябва да си врете носа в Приднестровието..., не трябва да увеличавате напрежението, защото има руски граждани, живеещи там", заяви Рогозин.

"Не трябва да се питате дали Русия ще защити собствените си граждани. Тя ще го направи без колебания. Не изпробвайте нашето търпение, нито нашата сила", каза още руският вицепремиер, известен с резките си изказвания.

"Русия ще изпълни историческата си роля - да гарантира мира и сигурността в Приднестровието...И, разбира се, защитата на правата на руските граждани, колкото и далеч да се намират, е приоритет за руското правителство", каза още Рогозин, пише БГНЕС.

Той е представителят на руския президент Владимир Путин за Приднестровието, малката сепаратистка проруска територия в Молдова, граничеща с Украйна, която поиска след присъединяването на Крим през март да бъде на свой ред анексирана от Русия.