Предлагат Димчо Михалевски и Яшар Шабан за почетни граждани на Кърджали посмъртно
Предлагат Димчо Михалевски и Яшар Шабан за почетни граждани на Кърджали посмъртно / netinfo

Да бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали” Димчо Михалевски и Яшар Шабан, са решили участниците в заседание на председателския съвет към  Общинския съвет в града край водното огледало. Решението е било взето единодушно, като председателят на групата съветници от ГЕРБ Илия Илиев е заявил,че ще уведоми колегите си за взетото решение и  утре ще обяви и тяхното становище.

Двамата общественици Михалевски и Шабан са познати на кърджалийци с гражданската си позиция и отдаденост на каузи в полза на Кърджали. Кандидатурата на Димчо Михалевски  е била предложена от съветниците от БСП и лично от председателя на групата Милан Миланов. За Яшар Шабан предложението е внесено от ръководителя  на съветниците от ДПС Расим Муса.

Димчо Михалевски бе зам.-кмет е на Кърджали от 2000 до 2003 г., координатор на отдел „Регионална политика” във Висшия съвет на БСП, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството по време на управлението на Тройната коалиция. Той беше народен представител от листата на Коалиция за България в 41-вото и 42-рото Народно събрание.

Яшар Шабан е един от основателите на ДПС в Кърджалийска област през 1990 г. Депутат в седмото Велико народно събрание (1990-1991). Заместник-кмет на Кърджали (1991–1995). Заместник-председател на Националния съвет на ДПС. Член на управителния съвет на института „Отворено общество“ и на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. На 19 юни 2008 г. по предложение на Гиньо Ганев е избран от Народното събрание за заместник-омбудстман на България и изпълнява тази функция до 21 януари 2011 г.