Калфин: ГЕРБ има урока на БСП, която с с 84 депутати пробва по грешния път и катастрофира
Калфин: ГЕРБ има урока на БСП, която с с 84 депутати пробва по грешния път и катастрофира / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Не сме бонус, промоция или нещо подобно в политиката. АБВ е малка парламентарна група, но това не пречи да отстояваме позициите си". Това коментира в интервю за Дарик депутатът и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин. Той подчерта, че формацията би участвала в една широка коалиция, но не би се включила в дясноцентристки кабинет, в който решенията ще клонят повече към позициите на ГЕРБ.

Калфин подчерта, че ако има актуализация на тазгодишния бюджет, АБВ ще държи да няма увеличение на дефицита над 3 процента, защото при влизане на страната в процедура по свръхдефицит „бившият финансов министър Дянков ще ни се види щедра леличка, като дори и пица няма да има".

Бяхте в Брюксел миналата седмица, ЕП потвърди участието ви в групата „Монти" /бел. ред. Групата на високо равнище по собствени ресурси в европейския бюджет/ . От дистанция следихте политическите разговори. Как ви се видя този първи кръг на консултации, проведен от дамското трио на ГЕРБ?

Хубаво беше, че видях този процес от Брюксел, защото имах възможност да се срещам и с доста хора в Европейския парламент - видях се с председателя на ЕП, с председателя на групата на социалистите, с доста колеги. Вниманието е какво се случва в България и как ще се случва това нещо, така че освен информацията от нашата си кухня имах възможност да видя и как се пречупва тази информация през погледа на наши партньори.

Общата позиция и очакване е, че в България трябва да се създаде правителство, че избори веднага не е добър вариант. Че във всяка една страна, какъвто и да е следизборния резултат, политическите сили се очаква поне да провят достатъчно разум, мъдрост и да създадат такава коалиция, която да управлява държавата ако не четири години, то поне известен период от време. Това се прави в европейските страни, сега погледите са как ще го направим в България.

АВБ стои на тезата за широка коалиция, засега обаче знакът и от ГЕРБ и от БСП не сочи подобен изход от разговорите. Освен това за мнозина широка коалиция означава по-скоро запазване на статуквото, а не реформи?

Запазването на статуквото не е голяма широка коалиция, а продължаващото разделение на управляващи и опозиция в България. Това не позволява да се търси някаква продължителност в политиката, да се търсят национални интереси. Ето ние говорим с ГЕРБ за енергетиката - не можеш да затваряш кръпки в нея. Каквото и да мисли, който и да мисли за „Белене", за „Южен поток" - нека да видим цялостно къде отиваме, какво правим с висящи дела в съда. Всичко това са резултати от нещо започнато, после дошъл другия спрял го и т.н. Така че една голяма коалиция с ясно разписана програма по-скоро ще даде възможност това, което се очаква да се направи в държавата, отколкото да е безвремие. Безвремие ще е когато има едно мнозинство около 120 гласа, което не смее да предприеме каквато и да е мярка, защото опозицията и улицата ще го натиснат.

За широка коалиция обаче май наистина трябва да се седне с „бял лист" на разговорите, а тук ГЕРБ слага програмата си?

Това, което ГЕРБ направи звучи добре в български контекст, но е доста безполезно от гледна точка на програмни действия за съставяне на каквато и да е било коалиция. Хубаво е, защото за разлика от предизборната кампания за първи път започна да се говори за политики. Това трябваше да се случи преди изборите. Но това, което сега трябва да се случи е - ако има желание ГЕРБ да търси коалиция, тя трябва да се уточни на политическо равнище, след това експертите действително на бял лист да седнат да пишат програма. Естествено, че всеки отива с приоритетите си, но ГЕРБ няма как да каже на останалите - ето ги моите приоритети, извадете едно изречение, махнете друго и ние ще ви включим. Няма как това нещо да стане и не се случва никъде. И след това след като се договори една управленска програма, пак се връща на политическо равнище, за да се види окончателно дали е приемлива или не. Това не се случва у нас. Случва се един интересен разговор в един по-спокоен тон.

Мнозина обаче твърдят, че преговорите са паралелни са преговорите - тези пред камерите са в НС, другите са в Банкя.

Аз се надявам да има някакви паралелни разговори за формиране на мнозинство, защото разговорите в НС от гледна точка на формиране на мнозинство не са част от процеса, те не носят нищо. Хайде да не кажа, че са губене на време, защото те си имат своята стойност, но те не създават това, което трябва да се създаде. С нас не са водени такива разговори.

В Банкя не сте ходили?

Не, но се надявам, че този, който носи отговорност, мисли какво ще прави.

Не участвахте в срещата с ГЕРБ в неделя, как обаче да си преведем най-точно резултата от тази среща? Постигнато съгласие - за какво, как, доколко?

Не, съгласието е по някои много общи принципни въпроси, остават действително доста различия. Основните ни различия са по основни елементи на икономическата и социална програма в държавата. ГЕРБ държи държавата да продължи да се свива, а нашата теза е, че държавата трябва да се намеси активно включително и с инвестиции, включително и като икономически участник и то в период, когато очакваме икономиката да тръгне напред. В ГЕРБ казват, че трябва да се прави пенсионна реформа, ние сме съгласни, но нека да видим какви са параметрите на такава реформа и ще отчете ли тя специфики, които има в България. Имаме дълбоки разминавания по данъчната политика - тя трябва да донесе повече справедливост, защото в момента бюджетът се пълни от хората с ниски доходи чрез ДДС. Имаме предложение за промяна на изборното законодателство.

Така като ви слушам, не ви виждам в коалиция ГЕРБ, РБ, ПФ и вие от АБВ като допълнителен бонус от гласове?

Ние няма да влезем в никаква коалиция за бонуси. Не сме бонус, промоция или нещо подобно в политиката. Имаме много ясни принципи. Да - малка парламентарна група сме, но това не ни пречи да си отстояваме позициите. Има смисъл да влезем тогава, когато има желание за национално съгласие. Тогава всички тези различия, за които говоря, вероятно ще бъдат обект на още едно четене, на преценка на това какво може да се изведе в една национална програма. В това усилие бихме участвали. Другото - дясноцентристка коалиция, в която ще клонят повече към позициите на ГЕРБ тези решения не е нещо, в което АБВ би се включила.

Инициативата за продължаване на разговорите е в ГЕРБ. Трудна им е задачата - не го отричам. С 84 депутати много трудно се прави мнозинство, но нека да пробват! Само ще напомня, че преди година БСП имаше 84 депутати, пробва по грешния път и катастрофира. Сега ГЕРБ има и урока от миналата година - надявам се, да си вземе бележка!

Ще подкрепите ли законопроект за КТБ, внесен от Йордан Цонев и Делян Пеевски?

Законопроектът за офшорните зони, който има същите автори, не свърши никаква работа. Не съм видял този проект, но това, което отдавна трябваше да се случи е казусът КТБ да се решава без специално и допълнително законодателство. Иначе идеите за прозрачност, защото сега са едни клетви да се види кои имат авоари в тази банка и т.н. - това може да се реши с нещо друго, което американци го направиха в кипърските банки. В период от няколко месеца преди затварянето видяха кой си е изтеглил средствата от банките, които фалираха, който е знаел, че това ще бъде съдбата им. Тогава излязоха едни много интересни връзки, включително и с хора от правителството. Ето това би било интересна информация - кой си е теглил парите преди да се случи това с банката.

Как оценявате действията около КТБ през последните седмици? Очаква се резултатът от работата на одиторите.

Банката беше разклатена с действията на институциите. Показателно беше поведението и на главния прокурор. Нямам представа какво е състоянието й, но това, което се прави с „Виктория" е абсолютно недопустимо. Тази оферта на БНБ, която пусна търговски банки да се разхождат вътре из портфейла и да си взимат каквото си искат от този портфейл, е една практика от 1996 г., когато фалираха банки като „Минералбанк", „Балканбанк" и т.н. Сега се прави същото, то просто не е допустимо и не е редно да се върши. Но ние пак виждаме една абсолютно безконтролна дейност. Ето за това прокуратурата трябва да се грижи, а не да прави показни акции. Страх ме е, че пътят по който се върви, продължава да бъде път на някой да си разчисти сметките с някой друг в тази банка, а не да се решат проблемите. Те не са само на КТБ, те са на цялата банкова система.

Смятате, че не е нужна актуализация на бюджета, но какъв сценарий около КТБ би оправдал подобна стъпка?

За актуализацията бяхме против това, което искаше правителството „Орешарски" и това, което искаше служебното правителство - да внасят някакви предложения за милиардни промени в тазгодишния бюджет. Има време за корекции, но ние сме против каквото и да е увеличаване на дефицита над 3 процента. Защото това означава България да влезе в една процедура, при която бившият финансов министър Дянков ще ни се види някаква добра леличка, която беше много щедра. Този път и пица няма да има. Ако влезем в процедура, в която ЕС започне да ни формира разходите, това значи да се върнем към времето, в което МВФ го правеше, но в по-тежък вариант.