Шефът на ДКЕВР: Очаквам новото правителство да реши за цената на тока
Шефът на ДКЕВР: Очаквам новото правителство да реши за цената на тока / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Шефът на ДКЕВР: Очаквам новото правителство да реши за цената на тока
75686
Шефът на ДКЕВР: Очаквам новото правителство да реши за цената на тока
  • Шефът на ДКЕВР: Очаквам новото правителство да реши за цената на тока

Към момента не се очаква ново увеличение на цената на тока от началото на следващата година. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Според председателя на регулатора Светла Тодорова въпросът с поредния скок в цената на тока не е на дневен ред в комисията. Това противоречи на казаното от Тодорова преди по-малко от месец, че е възможно поскъпване с един процент от Нова догодина. Светла Тодорова каза още, че при очакваната либерализация на пазара, при която ще може да избираме своя доставчик,е възможно да има увеличение на цената на тока.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова каза, че в момента не се обсъжда ново поскъпване на цената на тока от началото на следващата година.

Няма нови обстоятелства, които да налагат да се разглежда цената на електрическата енергия. Действително този въпрос не е на дневен ред в ДКЕВР, каза Тодорова, като сподели, че в това отношение има очаквания към новото правителство и новия парламент.

Повишаване на цената на електрическата енергия обаче е възможно при либерализирането на пазара каза Тодорова. Според нея цената сега е подценена. „Цените на електрическата енергия в България са доста високи. Когато отидат и на свободен пазар, тогава вече цените вече са непредвидими", каза тя.

Според Тодорова, независимо че в момента битовите потребители са недоволни че не могат да си сменят доставчика, в известна степен те имат някаква сигурност, тоест регулираните цени им дават някаква предвидимост за разходите. Когато това се случи на пазара, нещата се променят, каза Тодорова.

От регулатора изразиха опасения, че все още няма достатъчно търговци на електроенергия. По думите на Тодорова у нас има около 120 търговци, но активни са само половината от тях.