Какви са предлаганите варианти за увеличаване на пенсионната възраст?
Какви са предлаганите варианти за увеличаване на пенсионната възраст? / снимка: ThinkStock/Getty Images
Какви са предлаганите варианти за увеличаване на пенсионната възраст?
75689
Какви са предлаганите варианти за увеличаване на пенсионната възраст?
  • Какви са предлаганите варианти за увеличаване на пенсионната възраст?

Четири варианта за нарастване на пенсионната възраст за трета категория от следващата година предлагат експертите от Консултативния съвет към социалния министър. Три от вариантите предвиждат изравняване на възрастта за мъже и жени до стойността от 65 години, а четвъртият вариант залага на замразеното през тази година вдигане на стажа и възрастта с по 4 месеца на година.

За работещите при тежки условия на труд се предлага запазване на сегашните изисквания за стаж и брой точки до 2029-та година, и нарастване на възрастта съобразно избрания вариант за трета категория. Колкото до полицаите и военните, предложението предвижда диференцирана възраст според тежестта и сложността на труда, и с преходен период, в който те да могат да се пенсионират и само с натрупан стаж.

Експертите предлагат още вдигане на вноската за пенсия и безработица с 1 процент от догодина или от 2016-та, както и повторно вдигане на вноската за пенсия през 2019-та година.

Вариантите за нарастване на възрастта до изравняването й на 65 години за мъже и жени са с различни стъпки, а крайните им срокове са 2028-ма, 2032-ра или 2036-та година. След достигането им следва да се въведе автоматичният механизъм на обвързване на възрастта със средната продължителност на живота, обясни социалният министър Йордан Христосков.
„Имаше предложения в консултативния съвет да посочим 67 години максимум и повече да не се прилага автоматичният механизъм или 68 години, ако примерно отиваме към 2050 година", каза министърът.

За категорийните работници се предлага запазване на преходния период и три варианта за изплащане на пенсиите им. Вариант първи - запазване на принципа НОИ да изчислява пенсията, а професионалният фонд да превежда парите от личната партида на човека. Вариант втори - пенсията да се изчислява по формулата в кодекса, а фондовете да изплащат ранните пенсии на хората, които имат вноски за поне 10 години при първа категория и поне 15 години за втора категория. Вариант трети дава право на избор човек сам да прецени откъде да му бъде изплащана срочната пенсия до навършване на общите условия за пенсиониране.

„Няма страшно хората да останат без пенсии от 1 януари 2015 година който и вариант да избере следващото правителство и следващият парламент", каза Христосков.

Експертите смятат, че трябва да има възраст за полицаи и военни, и тя може да се въведе още от догодина, но с преходен период от 3 или 5 години, в които да се ползват сегашните условия за пенсиониране.

Те дават и още две идеи - сезонните работници, които имат поне 12 месеца осигурителен стаж от последните две години, да имат право на минималното обезщетение за безработица за период от 6 месеца, а хората, на които им остават 2 години до пенсия, да получават отново минималното обезщетение за една година, като това им се зачита за стаж.

За тавана на пенсиите също има два варианта за промяна, обясни Христосков.

„Да се повиши максималната пенсия като процент от максималния доход от 35 на 40 процента. Втори вариант - максималният размер да се определи равен на максималния осигурителен доход за съответната година", каза той.

Консултативният съвет предлага още максималният осигурителен доход да е в осем- или десеткратен размер на минималната работна заплата за годината. Ако правителството спази финансовата рамка и догодина заплатата стане 380 лева, максималният доход би станал 3040 лева в първия вариант, което ще донесе над 50 милиона лева допълнителни приходи.