Българи зад граница след оставката на Йорданова: Искаме прозрачни назначения в ДАБЧ
Българи зад граница след оставката на Йорданова: Искаме прозрачни назначения в ДАБЧ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Българи зад граница след оставката на Йорданова: Искаме прозрачни назначения в ДАБЧ
75707
Българи зад граница след оставката на Йорданова: Искаме прозрачни назначения в ДАБЧ
  • Българи зад граница след оставката на Йорданова: Искаме прозрачни назначения в ДАБЧ

Българи зад граница, които изпратиха писмо срещу назначението на Ива Йорданова за временен председател на Държавната агенция за българите в чужбина, посрещнаха със задоволство новината за нейната оставка. „Точно това искаме - да се предотврати такъв смут в процесите на назначаване в държавните институции", коментира в интервю за Дарик Велка Йордан-Йонкманс, която от 33 години живее в Германия.

Тя е една от подписалите второто писмо до институциите у нас, изпратено от 46 наши сънародници от Германия, Австрия, Дания, Канада, САЩ, Холандия, Великобритания, Испания, Италия, Швейцария, Австралия и Гърция. В него те възразиха срещу непрозрачното и неаргументирано решение за назначението на Ива Йорданова. По-рано първи срещу кадровото решение реагираха българи от Австралия.

С тезата, че без съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина и с много лични усилия са подготвили изборите зад граница, сънародниците ни оспориха мотивите на служебния премиер Георги Близнашки за избора на Ива Йорданова. Аргументът на служебния кабинет беше свързан с работата на Йорданова като ръководител на екип, който „успешно е развил платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи" и така кампанията е достигнала до 300 000 наши сънародници.

Велка Йордан-Йонкманс коментира мотивите за недоволството срещу назначението, като междувременно научи от Дарик новината за оставката на Ива Йорданова: „Нямахме никаква връзка с държавата преди изборите. Очаквахме някаква подкрепа и контакт с България, който да е двустранен. Непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова - ние не знаехме нищо за нея. Аз съм член на 79 групи във Фейсбук. Не видях в предизборното време някаква публикация на ДАБЧ, някаква разяснителна кампания. След изборите се аргументира, че всъщност кампанията преди изборите е причина за нейното назначаване".

Българка заяви, че чрез писмото, което са изпратили, искат да променят структурата и начина, по който стават назначенията у нас: „Понеже ние сме свързани с ДАБЧ бихме желали точно там нещата да стават прозрачно. Ние в писмото сме включили четири точки, които настояваме да бъдат прокарани, да бъдат изпълнени по някакъв начин".

По време на интервюто с Велка Йордан-Йонкманс стана ясно, че Ива Йорданова е подала оставка: „Поздравявам я за това нейно решение. Ние не се съмняваме в способностите й и качествата й. По този начин тя ще има възможността да разсее всякакви съмнения около нейното назначаване. Това беше и нашата цел, да се предотврати такъв смут в процесите на назначаване в държавните институции".

Цялото интервю с Велка Йордан-Йонкманс ще чуете утре в предаването на Дарик Междуредие, когато след 13 часа в сряда гост по темата ще бъде и Райна Манджукова, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина.