Близнашки: Следващият кабинет ще реши за съкращенията в администрацията
Близнашки: Следващият кабинет ще реши за съкращенията в администрацията / снимка: Dariknews.bg, Ева Тошева

Реформите в страната трябва да се ускорят, затова е нужно в най-кратко време да бъде създадено силно правителство, коментира пред журналисти в Смолян служебният премиерът проф. Георги Близнашки.

„Колкото по-скоро имаме силно политическо правителство, толкова по-добре. Мисля, че основните политически сили трябва да си поемат отговорността. Да забравим поне за известно време за междупартийните противоборства и да си дадем сметка, че са натрупани множество проблеми, чието решаване не търпи отлагане", подчерта министър-председателят.

На журналистически въпрос за очаквано 10% съкращение на състава на министерствата, Близнашки отговори, че това предстои да се решава от следващото правителство. „Това е дългосрочно решение, свързано с актуализацията на бюджета. Ние изпълнихме основната си мисия - подготовката и извършването на предсрочните парламентарни избори", каза премиерът в служебното правителство.

По думите му, всички дейности на служебния кабинет са свързани с довършване на започнати начинания. „Респективно осигурихме онова, което се нарича добра администрация, да възстановим добрите отношения с Европейската комисия. Възстановихме плащанията по двете спрени програми, очакваме да ни се отвърне добронамерено от страна на комисията, за да може да стабилизираме финансите на държавата в края на годината", заключи Близнашки.

Проф. Георги Близнашки бе гост на празника на община Смолян и честването на 102 години от Освобождението на Родопите.

„Днес, повече от век след Родопската Шипка, тези събития трябва отново да ни склонят към размисъл на какво сме способни като българи, за да бъдем единни и непреклонни, когато сме си поставили общонационална цел", каза Близнашки.

„Българската свобода и независимост не дойдоха даром. Както в наши дни не можем да чакаме даром това, което трябва да постигнем сами. Победата е освободителна, но не по-малко важен е начинът, по който тя е постигната. Искам да напомня за онзи морал на българския войник, който в победния си устрем постигна защитата на населението на Родопите, без значение на неговия етнос и религията, която изповядва. Родопската епопея е освободителна за българската нация, но и високо морална победа на българския дух и пример, който трябва да ни вдъхне вяра и днес, когато някои смятат, че в политически противоборства и погълнати от ежедневните си грижи сме загубили изконни свои ценности. Убеден съм, че това не е така и вярвам, че толерантността и разбирателството са пътят към единението ни като народ и като горда европейска нация", добави още проф. Георги Близнашки пред родопчани.