Депутатите в ЕП одобриха Еврокомисията Юнкер
Депутатите в ЕП одобриха Еврокомисията Юнкер / снимка: БГНЕС

Европейският парламент утвърди новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Предложеният от него екип от еврокомисари получи 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се.

Веднага след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора. Копие от писмото ще бъде изпратено на Европейския съвет. Очаква се утре или вдруги ден Европейският съвет да назначи новата Еврокомисия, считано от 1 ноември.

Екипът на Юнкер събра доста по-малко гласове от този на неговия предшественик Жозе Мануел Барозу през 2010 г., който бе избран с 488 гласа на трите основни политически формации - консерваторите от ЕНП, социалистите и либералите, които и сега имат общо мнозинство в 751-членния ЕП, отбелязва Франс прес.

Лидерите на трите големи парламентарни групи до последния момент полагаха големи усилия да мобилизират гласовете на своите съпартийци, опасявайки се, че и сред тях има депутати с резерви относно Еврокомисията на Юнкер. Въпреки това 32-ма социалисти, шестима либерали и трима от ЕНП гласуваха против или се въздържаха. Така Юнкер не се доближи дори до общия брой - 480 - на депутатите на подкрепящото го парламентарно мнозинство от три формации.

Въпреки това новият председател не възприе това като показател за слабост, като каза, че в новия състав на ЕП, избран през май, има 170 евроскептици и еврофоби - много повече, отколкото в предишния. "Имаме проевропейско мнозинство от около 420 гласа, което ще ни позволи да работим в идните години", каза той на пресконференция след вота.

В речта си пред евродепутатите преди гласуването 59-годишният Юнкер предупреди, че европейските избиратели губят търпение от бюрокрацията в Евросъюза и от неговата неспособност да осигури обещания просперитет за своите граждани. "Екстремисти отляво и отдясно дишат във врата ни. Ние сме последния шанс на Европа. Нека да го използваме", каза той, цитиран от Ройтерс.

Юнкер обеща до два месеца от встъпването в длъжност, т.е. до края на годината, новата комисия да представи голям план за нови инвестиции в размер на 300 млрд. евро с цел да се стимулира растежът и да се създадат работни места. Като премина от френски на немски, в явен реверанс към своята консервативна съюзничка Ангела Меркел, той подчерта, че правителствата на страните членки трябва да поддържат бюджетните си дефицити на ниско равнище.

Ройтерс отбелязва, че Берлин не приема призивите от притиснатите от значителни дефицити Франция и Италия да се харчат повече пари, за да се даде тласък на растежа в ударената от кризата еврозона. Юнкер обаче отбеляза, че повечето от тези 300 млрд., както иска и Меркел, трябва да дойдат от частни инвеститори и че бюджетните правила в ЕС, ограничаващи размера на правителствените дефицити и публичните дългове, трябва да бъдат спазвани. "Тези правила могат да се спазват с известна гъвкавост", уточни той.

Инвестициите обаче са само част от тристепенната стратегия, наред със структурните реформи в националните икономически политики и необходимостта от повишено финансово доверие към правителствата.

Юнкер обеща, че неговият екип ще бъде "много политически", а не "сбор от анонимни технократи" и през 5-годишния си мандат ще се фокусира върху реализирането на значими програми, като оставя останалите въпроси на националните правителства.

Той отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение. "На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение", заяви Юнкер. Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той.

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени. "Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна", посочи той. Той отбеляза, че е въвел двустепенна йерархичност в новата Еврокомисия, с цел да повиши ефикасността й и да се преодолее досегашната ограниченост, при която всеки комисар се грижеше само за конкретни проекти от своята сфера. Сега нов "слой от вицепрезиденти" ще координира всички проекти.

Ройтерс отбелязва, че един от тази заместник-председатели е българката Кристалина Георгиева, като добавя, че тя е смятана за компетентен реформатор дори извън средите на десния център, от който е номинирана.

Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните, подчерта новият председател на ЕК. Групите на ЕНП, на социалистите и демократите и на АЛДЕ (либералите) заявиха подкрепа за Юнкер. Манфред Вебер (ЕНП) посочи, че Европа е направила огромна стъпка напред по демократичния си път с процеса на избиране на новия председател на ЕК. Изпитите на еврокомисарите преминаха при равни условия, без оглед на тяхната националност или политическа принадлежност, допълни той.

Джани Питела от групата на социалистите и демократите коментира, че най-големият враг на ЕС не е популизмът, а липсата на решителност на политическо равнище. Ще бъдем критични, за да сме ви от помощ. Говорихте като шампион и държавник, обърна се той към Юнкер по повод произнесената по-рано тази сутрин от новоизбрания председател реч.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) изрази твърда подкрепа за Юнкер. В последните години комисията се превръщаше все повече в секретар на Съвета на ЕС, доминиран от Франция и Германия, посочи Верхофстат и призова това да се промени.

Юнкер съобщи, че унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция). Франс прес отбелязва, че в ЕП се е надигнала значителна опозиция и срещу назначаването на испанския консерватор Мигел Ариас Канете за комисар по климатичните промени и енергетиката. В организирана петиция срещу назначаването му досега са събрани близо 600 000 подписа на европейски граждани.

Британските консерватори от партията на премиера Дейвид Камерън обявиха, че ще се въздържат при гласуването в ЕП. Източник от ЕС, цитиран от Ройтерс, каза, че Юнкер е бил разочарован от тяхното въздържане, като отбелязал, че "Лондон не спази своята част от сделката", имайки предвид че Юнкер е назначил съпартиеца на Камерън - Джонатан Хил, за еврокомисар по финансовите въпроси - ход, посрещнат с всеобщо неодобрение сред останалите страни членки.

Говорител на блока на британските консерватори в парламента каза по този повод, че няма такава "сделка" и че решението за въздържане при вота е базирано на оценката от представянето на еврокомисарите при изслушванията им от евродепутатите. Въпреки това на пресконференцията след вота днес Юнкер изрази желанието да работи с Великобритания в Евросъюза.

Крайният британски еврофоб Найджъл Фараж, който се радва на висока популярност в анкетите преди британските парламентарни избори идната пролет, беше безцеремонен. Той каза на Юнкер, че неговата Еврокомисия е "враг на самата концепция за демокрация" и прогнозира, че това ще бъде последната комисия, която "управлява Великобритания", имайки предвид очаквания на Острова референдум за британското членство. Неговите депутати гласуваха против, както и зелените, крайнолевите и независимите.

Ето и състава на комисията:


Председател: Жан-Клод Юнкер (Люксембург) /Jean Claude Juncker/

Федерика Могерини (Италия) /Federica Mogherini/ - върховен представител за общата външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК

Франс Тимерманс (Холандия) /Frans Timmermans/ - за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права; първи заместник-председател на ЕК

Кристалина Георгиева (България) /Kristalina Georgieva/ - за бюджета и човешките ресурси и заместник-председател на ЕК

Андрус Ансип (Естония) /Andrus Ansip/ - за единния дигитален пазар и заместник-председател на ЕК

Марош Шефчович (Словакия) /Maros Sefcovic/ - за енергийния съюз и заместник-председател на ЕК

Валдис Домбровскис (Латвия) / Valdis Dombrovkis /- за еврото и социалния диалог и заместник-председател на ЕК

Юрки Катайнен (Финландия) /Jyrki Katainen/ - за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността и заместник-председател на ЕК


Фил Хоган (Ирландия) /Phil Hogan/ - за земеделието и развитието на селските райони

Мигел Ариас Канете (Испания) /Miguel Arias Canete/ - по въпросите на климата и енергетиката

Маргрете Вестагер (Дания) /Margrethe Vestager/ - за конкуренцията

Гюнтер Йотингер (Германия) /Gunther Oettinger/ - за дигиталната икономика и информационното общество

Пиер Московиси (Франция) /Pierre Moscovici/ - за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз

Тибор Наврачич (Унгария) /Tibor Navracsics/ - за образованието, културата, младежта и спорта

Мариане Тисен (Белгия) /Marianne Thyssen/ - за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата
мобилност


Кармену Вела (Малта) /Karmenu Vella/ - за околната среда, морските въпроси и риболова

Йоханес Хан (Австрия) /Johannes Hahn/ - за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС

Джонатан Хил (Великобритания) /Jonathan Hill/ - за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари

Витенис Андриукайтис (Литва) /Vytenis Andriukaitis/ - за здравеопазването и безопасността на храните

Христос Стилианидис (Кипър) /Christos Stylianides/ - за хуманитарната помощ и управлението на кризи

Елжбета Бенковска (Полша) /Elzbieta Bienkowska/ - за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия

Невен Мимица (Хърватия) /Neven Mimica/ - за международното сътрудничество и развитието

Вера Юрова (Чехия) /Vera Jourova/ - за правосъдието, потребителите и равенството на половете

Димитрис Аврамопулос (Гърция) /Dimitris Avramopoulos/ - за миграцията, вътрешните работи и гражданите

Корина Крецу (Румъния) /Corina Crecu/ - за регионалната политика

Карлуш Моедаш (Португалия) /Carlos Moedas/ - за изследванията, науката и иновациите

Сесилия Малмстрьом (Швеция) /Cecilia Malmstrom/ - за търговията

Виолета Булц (Словения) /Violeta Bulc/ - за транспорта