Новите министри с над 3 бона заплата
Новите министри с над 3 бона заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от 3361,8 лв.

За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130% от възнаграждението на депутатите.

След старта на 43-тото НС идната седмица на законотворците ще се полагат по 2586 лв. месечно. Според парламентарния устав основното им възнаграждение се равнява на три средни заплати за обществения сектор и се преизчислява на всяко тримесечие, като за база се вземат данните за последния месец от предходното тримесечие.

Най-актуалната информация на НСИ сочи, че през юни средната заплата в обществения сектор е била 862 лв., а данните за септември ще станат ясни едва следващия месец.

Впоследствие депутатските заплати може да набъбнат, но и да се стопят, тъй като решение за замразяването им, каквото предложение имаше в мандата на 41-вото НС, вероятно няма да се приеме отново, установи допитване на "Монитор" сред новите народни избраници.

Темата не е обсъждана все още нито в ГЕРБ, нито в БСП, но според депутатите ще се запази дългогодишната традиция, която беше подновена от предходното 42-ро НС, след като в началото на тази година възнагражденията бяха развързани. Обратното се възприемало като популизъм. Така бъдещите министри ще стартират работа с далеч по-високи заплати от предшествениците си от предишните два редовни кабинета.

В джоба им ще влизат 507 лв. повече, тъй като заради закованите на 2196 лв. (на нивото им от декември 2009 година) в продължение на близо 4 години (2010 - 2013 година) депутатски заплати членовете на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски се подписваха под 2854,8 лв.