ГЕРБ и ПФ нямат принципни различия, поет е коалиционен ангажимент
ГЕРБ и ПФ нямат принципни различия, поет е коалиционен ангажимент / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ и ПФ нямат принципни различия, поет е коалиционен ангажимент
75750
ГЕРБ и ПФ нямат принципни различия, поет е коалиционен ангажимент
  • ГЕРБ и ПФ нямат принципни различия, поет е коалиционен ангажимент

След продължили близо четири часа разговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт, стана ясно, че националистите са готови да подпишат програма за управление на страната, но няма да пряко с министри във властта.

Изключително продуктивна беше срещата ни с Патриотичния фронт. При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция ПФ и мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата.

„Там, където останахме на различни позиции, имаме уговорка да продължим в работен формат, така че да постигнем най-доброто приемливо решение. Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите - в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата”, уточни тя.

„Имаме общо разбиране по ключови и най-важни въпроси, както и по конкретните мерки на бъдещото управление за КТБ, финансовата стабилност, енергийната система и приемаме настояването за ревизия на енергетиката, за да може да се вземат най-правилните решения”, подчерта Бъчварова.

Тя съобщи, че са обсъдили и подкрепата на Патриотичния фронт. „Ние приемаме подписите под програмата за стабилно управление като политически ангажимент и считаме, че това е достатъчна гаранция за подкрепа”, каза Румяна Бъчварова.

От страна на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” в консултациите участваха съпредседателите на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Имаме решение на политическия съвет на коалицията политически лица от Патриотичния фронт да не участват в управлението, обобщи след срещата Симеонов. Той посочи, че имат около 90% съвпадение на разбиранията си по програмата на ПФ от 94 точки.

„Ние сме пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление, така както се обединихме да бъде наречена тази програма”, заяви лидерът на НФСБ.

Според предварителните заявки за втория тур на политически консултации  ГЕРБ остава да се видят с БСП. На този етап и двете политически сили не дават информация кога ще се срещнат.