Асансьорът-убиец в „Гео Милев” бил в изправност, но е монтиран незаконно
Асансьорът-убиец в „Гео Милев” бил в изправност, но е монтиран незаконно / снимка: БГНЕС, архив

Днес приключи техническата и документалната проверка за асансьора, в чиято шахта на 18 октомври загина човек. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) установи, че асансьорът е в техническа изправност, но е монтиран незаконно.

При щателната проверка на документацията инспекторите на агенцията засякоха декларация с невярно съдържание, издадена от „Асансьорни монтажи”-София. В декларацията е посочено, че на монтирания асансьор е извършен краен контрол. От направената справка, обаче е установено, че няма данни да е издаван сертификат за краен контрол на асансьора, заявяват от ДАМТН.

Агенцията ще изпрати доклада и до Прокуратурата, тъй като е на лице документ с невярно съдържание.

От агенцията заявяват още, че за да не застрашават безопасността и здравето на хората, асансьорите се пускат в действие само при правилно монтиране, сключен договор за поддръжка и използване по предназначение. Преди пускането им в действие, трябва да бъдат с оценено съответствие, доказващо че са безопасни за експлоатация при предвидимите условия за ползване.

Инцидентът, при който почина 53-годишният Евгени Обренов, стана на 18 октомври в 22.30 ч. в кооперация на улица „Едисон” в квартал „Гео Милев”.

Асансьорът в новата кооперация заседна между третия и четвъртия етаж с двама мъже и една жена вътре. Тогава по своя инициатива, 53-годишният Обренов решил да предприеме действия, за да извади хората от асансьора, но в момента, в който отворил вратата и правил опит да скочи на площадката, паднал в шахтата.

Другите двама души бяха извадени от кабината невредими. Още тогава от ДАМТН заявиха, че причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.