Новите депутати се скараха за стаите в Народното събрание
Новите депутати се скараха за стаите в Народното събрание / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Последните приготовления за старта на новото Народно събрание скараха новите депутати. Представители на всички бъдещи парламентарни групи се събраха на заседание, за да обсъдят финалните детайли, съобщава Нова телевизия.

Най-възрастният народен представител - Стефан Данаилов, по традиция отново ще открие първото заседание на Народното събрание. Така Ламбо ще стане първият депутат, открил две поредни народни събрания. Очаква се и още един прецедент - парламентарен шеф да повтори мандата си. Това е Цецка Цачева, която според всички предварителни заявки ще бъде кандидатът на ГЕРБ.

Извън протокола, церемонията и първите стъпки на събранието се оказа, че депутатите са имали по-належащи въпроси за решаване.

"Натрапчивото беше, че за политическите въпроси отделихме 30 минути, а за парко-домакинските - повече от 3 часа и половина. Очевидно това са преобладаващите настроения", коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Настроенията се разгорещили покрай споровете кой къде да седне в пленарната зала. Финалното разпределение - най-големите в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС запазват досегашните си позиции. С челни позиции се сдобива Реформаторският блок - очакван партньор на бъдещата власт.

На максимално разстояние отзад са поставени бившите съратници и днешни врагове Патриотичният фронт и „Атака", вероятно от съображения за сигурност. АБВ и „България без цензура" пък ще делят общи граници.

Гневните подмятания бяха по повод разпределението на стаите за парламентарните групи и наличието на кафеварки. Става дума за прочутата стая на ГЕРБ, в която миналия мандат кафеварката на Бойко Борисов беше злополучно заключена.

Реформаторите пък се настаняват в кабинета, който Лютви Местан използваше в миналия парламент за срещите си. С риск за парламентарния мир пък „Атака" и Патриотичният фронт ще са съседи.

Източник: NovaNews.bg