Проф. Овчаров: Перперикон със своята архитектура оправда името си „БГ Мачу Пикчу”
Проф. Овчаров: Перперикон със своята архитектура оправда името си „БГ Мачу Пикчу” / netinfo

Скалният град на траките със своята си архитектура оправда името си „БГ Мачо Пикчу”, заяви на заключителната си пресконференция във връзка с тазгодишните разкопките на Перперикон ръководителят им проф. Николай Овчаров. „Става дума за скални тераси, които представляват една върху друга наложени сгради от ІV до ХІV век от античната до средновековната епоха. Те са много добре запазени, изсичанията достигат до 2,50 метра, като го погледне човек от североизток, виждаш както в прочутия перуански град, са разположени един върху друг по терасите отделните квартали”, описа с думи разкритията археологът.

По думите му от това градоустройство има две големи попадения – представителна, голяма обществена сграда от типа на гръцките полевтериони от 4-5 век, в която са се провеждали вероятно градските събрания. Сградата е разположена редом до други по-малки, по очертаваща се улица, флангирана с колони. По малките жилища са с размери 4 на 6 метра, като от тях е запазена само долната каменна част. „Затова предполагаме, че това е било първообраза на родопската архитектура, с долна каменна част, а нагоре надстроявана с дървения и глина”, коментира професор Овчаров.

Той показа и обработените вече артефакти разкрити по време на разкопките през тази година, сред които железния лемеж и ножа при погребенията  срещу вампирясване от 13 век, железният кръст - реликварий от средновековието, друг кръст от същия период, везна за измерване на злато, обеци, художествена керамика.

Археологът припомни за разкритите два тъй наречени вампирски гроба, за разкритото тюрбе /мавзолей/ на мюсюлмански военоначалник и погребания му кон до него – находка, датирана към 14 век при превземането на Перперикон от османлиите, погребението на майка с дете в поза на молеща се богородица – отново от Средновековието, което архоелогът свързва с ритуал против чумата.

За пореден път професор Овчаров изрази своята убеденост, че при разкопките през следващата година ще бъдат разкрити и руините от средновековна катедрала, адекватна на епископски център какъвто е бил Перперикон. Археологът изрази съжаление, че разкопките през тази година не са започнали навреме заради закъснялото им финансиране. Професор овчаров обвини за това министрите в правителството на Орешарски Петър Стоянович /на културата/ и Петър Чобанов /на финансите/.