Борисов: Готов съм да жертвам партията, за да има правителство
Борисов: Готов съм да жертвам партията, за да има правителство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оставям Реформаторите да си вземат решенията, диалогичен съм, запазвам спокойствие, пратил съм да преговарят най-диалогичните десни хора от ГЕРБ - Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова. Продължаваме да работим и в четвъртък, и в петък, и в събота, и в неделя".

Това каза пред "Труд" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, минути след като приключи поредната среща между реформаторите и ГЕРБ в парламента. Борисов добави, че ще участва в нови разговори с тях, "когато има смисъл", а и в сряда е прекарал 2 часа с реформаторите заедно с лидера на ЕНП Жозеф Дол.

"Една среща на ден е достатъчна, нали?", пошегува се лидерът на ГЕРБ. На въпрос дали лидерите на РБ са казали ясно пред Дол какви са мотивите им да настояват за управленски формат с участието на Патриотичния фронт и споменавано ли е ДПС в разговорите, Борисов отговори отрицателно.

Той заяви, че по време на първия си управленски мандат има опит с това какво значи подкрепа от националистическа партия. И припомни, че дори без да е имало споразумение, е бил "подложен на репресия" в Европа заради подкрепата на "Атака". В сряда Дол е казал много ясно, че не иска да се срещне с Патриотичния фронт, въпреки че Борисов е искал това, разказа още лидерът на ГЕРБ.

На въпрос остава ли опцията ГЕРБ да предложи кабинет, каквото и да се случи в следващите дни, Борисов не изключи никакви варианти и усилията да има правителство продължават. "Ако не - отиваме на избори. Аз показах, че съм готов да поема всякаква отговорност, готов съм да жертвам партията дори, за да има правителство и стабилност.

Чувам, че и от Български демократичен център са се срещнали с Жозеф Дол на аерогарата, и те щели да подкрепят дясно-център. Заявява се подкрепа. А ако се дръпнат, няма да бутнат правителство, а разтурят държавата. Виждате какво означава да няма стабилност."