Очертава се двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство
Очертава се двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство / БГНЕС
Очертава се двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство
75933
Очертава се двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство
  • Очертава се двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство

Пореден ден на разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и поредна версия за бъдещето на кабинета. Този път ще се върви към коалиционно споразумение между герберите и реформаторите, а патриотите ще ги подкрепят в парламента.

Идеята засега предвижда фронтът да не участва във властта, но да участва в изготвянето на обща управленска програма. Този вариант обаче, също може да бъде променен и АБВ също да се включи към парламентарната подкрепа.

От продължилата два часа среща първи излязоха представителите на Патриотичния фронт. Съпредседателят на формацията Валери Симеонов отново каза, че не говорят за коалиция между трите партии, а за управленска програма. И отказа да коментира вчерашното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че са неприемлив партньор: „Естествено, че сме леко обидени от това поведение вчера както на европееца Дол, който даже не си е направил труда да се запознае с нашата програма, просто преразказа едни глупости, които са му написали 60 циганина в една петиция. Не сме особено доволни от поведението на Бойко Борисов, който не прояви достойнство на един доскорошен министър-председател".

След тях разговорите напуснаха реформаторите. Тяхното тълкуване на сегашната ситуация е, че се върви към двупартийно правителство с трипартийна подкрепа в парламента.

„Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството", заяви Радан Кънев.

Последни изявление дадоха герберите. Евродепутатът Томислав Дончев определи изказването на Симеонов като „недобро начало". И след това доразви бъдещите варианти за правителство: „Има политически сили, които така или иначе са заявили подкрепа за кабинет. Въпреки това някои от тях, тук визирам конкретно ДПС, ние не можем да приемем тяхната подкрепа. Като част от предварителния формат има политически сили, чиято подкрепа бихме приели при определени условия и политически сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем".

От трите политически сили очакват в следващите дни разговорите да продължат, а в началото на следващата седмица да се стигне до някакъв вариант.