Приходите в бюджета няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева
Приходите в бюджета няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Не можем да паднем под дефицит от 4%, защото в противен случай някои министерства няма да могат да направят разплащания в системите си през последните два месеца от тази година. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова. Тя обобщи пред журналисти как е протекла срещата при министъра на финансите с представителите на парламентарните политически сили.

Стоянова каза, че финансовият министър е запознал депутатите с внесения проектозакон за актуализация на бюджета и са били обсъдени и варианти за капитализирането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ.

Менда Стоянова посочи, че приходите в бюджета няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева и се налага дефицитът, който се финансира с допълнителен дълг, да бъде увеличен с 1,5 млрд. лева, заради направените вече разходи. Разликата до 4 млрд. лева, колкото е предвиденото в проектобюджета да бъде допълнителният държавен дълг, е за подкрепа на банковата система. Стоянова каза, че в предлаганата актуализация са заложени две възможности за набиране на средства за ФГВБ - или чрез емисия от държавни ценни книжа, пласирана от държавата, или от фонда чрез държавна гаранция.

Според Стоянова по-икономичният и добър вариант е емисията да се пласира от държавата, защото лихвата ще бъде по-ниска. По предварителни оценки на БНБ сумата на гарантираните влогове на КТБ е около 3,7 млрд. лева, така че на фонда ще бъдат необходими допълнителни 1,7 млрд. лева, посочи Менда Стоянова.

Тя уточни, че пласирането на емисия няма да увеличи бюджетния дефицит, но неговото ниво така или иначе ще достигне до 4%.

Източник: БТА