Как се противодейства на романтиката на готиния джихад?
Как се противодейства на романтиката на готиния джихад? / Thinkstock/Getty Images

На фона на нарастващия брой радикализирани млади мюсюлмани в Германия, където разузнавателните служби са идентифицирали над 6000 от тях, се предприемат нови мерки за възпиране на потока доброволци, които напускат страната в търсене на приключения и бойна кауза в Сирия и Ирак.

За мнозина впечатлителни млади германски граждани от мюсюлмански произход призивът за романтичен джихад се въплъщава в странното посредничество на рапа. Ролевият модел на ренегата бе открит в лицето на германския рапър Денис Кусберт с артистично име Десо Догг (Deso Dogg). Роден от майка немкиня и баща ганаец, изпълнителят приема исляма през 2010 г. и се сражава в Сирия, след което тази година се заклева в лоялност към терористичната милиция "Ислямска държава". Казват, че сега той е важна фигура в елита на екстремистката сунитска групировка и възхвалява свещената война като голям кеф в поредица рап клипове, циркулиращи из интернет.

Посланието пусна корени у много хора на възраст от 18 до 30 години, особено сред свързаните със салафитския клон на исляма. Известно е, че около 450 души са заминали за конфликтните зони в Сирия и Ирак, но по-обезпокоително е това, че според властите броят им е далеч по-голям.

"Хората възприемат джихада като младежка култура, като приключение и че е "готино да идеш там"," казва шефът на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен в дадено наскоро интервю за берлинското радио РББ (Rundfunk Berlin-Brandenburg - RBB).

Типичният профил на доброволеца, който е готов да хване оръжието, е мъж с имигрантски мюсюлмански произход, който е претърпял неуспехи в училище или социалните среди. Основната заплаха е силното въздействие върху него от умелата пропаганда в интернет на въоръжени групировки, която се разпространява отчасти и чрез Фейсбук и Туитър. Младите хора, които са излезли от релсите, са накарвани да вярват, че ако се включат в битката, ще се превърнат от аутсайдери във властелини, казва Маасен, който ръководи Федералната служба за защита на конституцията. По думите му до десетима от тези 450 души, заминали от Германия за Сирия и Ирак, са извършили самоубийствени нападения. Освен това агенцията на Маасен е ревизирала от 2800 на 6300 броя на особено радикализираните лица в Германия, като до края на годината се очаква това число да достигне 7000. Преоценката на тези данни е дошла след по-задълбочени наблюдения на властите върху потока пътници към зоните с конфликти.

Години наред на ислямистите, които са смятани за склонни към насилие, бе разрешавано да напускат страната, защото основната идея беше "защита на нашето население", казва Лудвиг Ширгхофер, началник на отдела за борба с тероризма към баварската полиция. Вече около 150 от тях са се върнали в Германия, вкл. 25-има участвали в бойни действия в чужбина. И сега федералният и провинциалните министри на вътрешните работи са се споразумели да отменят валидността на личните документи на заподозрените, за да им попречат да заминат за конфликтни зони. Вместо това те получават заместващ документ, който не им позволява да напускат Германия.

Но за разлика от конфликтите в Афганистан и Пакистан нараства и боят на младите жени, привлечени от конфликтите с участие на групировката "Ислямска държава". "Често тези жени таят у себе си романтичната представа за джихадистки брак, за да помогнат на някой млад муджахидин, силно отдаден на правото дело, и да му подкрепят, даже като втора или трета съпруга", казва Маасен.

Но не само Германия е засегната. По-рано тази година и Австрия бе шокирана от новината, че две родени в Босна момичета на 17 и 15 години - Самра К. и Сабина С. - са избягали от дома си и са заминали за Сирия, примамени от романтиката на джихада. Сега двете са издирвани чрез Интерпол.

Около 930 граждани на Франция или постоянно пребиваващи в нея се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, обяви през септември правителството в Париж. През май координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхов каза, че младите и необразовани хора, които търсят приключения, са особено изложени на риск. По негова оценка над 2000 европейци пребивават в Сирия или вече са се върнали оттам.

Държавите като Германия могат да предприемат още толкова много контрамерки. "Не можеш да прочетеш мислите на всички и да претърсиш всяко жилище", казва шефът на вътрешното разузнаване, който признава и че няма достатъчно персонал за осъществяването на операции за масово наблюдение. А досегашните проверки съвсем не дават гаранции за обществената сигурност. Полицейският съюз в Германия сега призовава за по-строг контрол върху мюсюлманските сдружения и ислямски федерации.

"Нарастващият брой предимно млади мюсюлмани, омаяни от салафизма и "Ислямска държава", показва, че ислямските институции в Германия се претърпели явен провал", казва шефът на съюза на полицаите Оливер Малхов.

Източник: БТА