Президентът започна консултациите преди връчването на мандат за правителство
Президентът започна консултациите преди връчването на мандат за правителство / снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев започна консултациите с парламентарните политически сили, след които съгласно конституционната процедура ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група.

Консултациите започнаха с представители на Парламентарната група на АБВ. На „Дондуков”2 дойдоха председателят на парламентарната група Ивайло Калфин, депутатът и заместник-председател на парламента Росица Янакиева и Румен Петков.

За 16.00 ч. беше насрочена срещата с представители на „Атака”. Националистите обаче не уважиха поканата на държавния глава.

Още вчера лидерът на „Атака” Волен Сидеров коментира в парламента, че не вижда логика да ходи на консултациите с президента, защото по конституция той е длъжен да даде мандат на най-голямата парламентарна партия.

На 3 ноември държавният глава ще продължи започналите днес консултации със срещи с представителите на ПГ на „Български демократичен център” от 10.30 ч., и с представителите на ПГ на „Патриотичен фронт” - от 14.00 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на консултациите президентът ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-то Народно събрание. Консултациите ще приключат на 5 ноември с парламентарната група на ГЕРБ.

Съгласно изискванията на Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. На предварителните разговори, проведени на „Дондуков” 2 на 15 октомври, Росен Плевнелиев и парламентарните сили постигнаха съгласие консултациите да се проведат последователно с всяка една от парламентарните групи.