В БСП е бил дядо ми, баща ми, ще бъде и синът ми - няма да я напусна, заяви Кирил Добрев
В БСП е бил дядо ми, баща ми, ще бъде и синът ми - няма да я напусна, заяви Кирил Добрев / DarikNews.bg, архив

"Миков не ми отговори защо освободи Дъбов, Узунов и Найденов. В БСП е бил дядо ми, баща ми, ще бъде и синът ми - няма да я напусна. „Кога зашумят буките за Капетано" ще постна за БСП". Това заяви в интервю за столичното радио К2 депутатът от Габрово Кирил Добрев.

"Предполагам, че трябва да поема вината за загубата на изборите", отговаря Добрев на въпрос защо е изваден от Изпълнителното бюро на партията.

Водеща: Разбрах от Антон Кутев, който говори преди Вас, че Вие не сте отишъл на нито едно от засаданията на предизборния щаб, вярно ли е?

Кирил Добрев: Предполагам, че сигурно е прав г-н Кутев.

Водеща: И защо не сте ходил?

Кирил Добрев: От двете заседания на щаба, които бяха проведени преди изборите ...

Водеща: Само две?

Кирил Добрев: Не съм имал възможност да присъствам на нито едно, тъй като председателят на БСП каза да си вземем дрешките, да си отидем в района и да не се прибираме оттам. Много интересно когато на 3-ти септември те изпратят в район, който не познаваш, до 5-ти октомври каква е възможността да се мяткаш по София и да правиш анализи дълбоки на това какво се случва в България. Аз предполагам, че г-н Кутев е присъствал на всички заседания на щаба и затова, така, дърпа рязко.

Водеща: Той каза, че е присъствал на всички заседания и са били повече от 2 - 4-5.

Кирил Добрев: Вчера стана ясно, г-н Кутев не може да ми дава на мен оценка.

Водеща: Защо?

Кирил Добрев: Моята оценка я дават моите избиратели. И аз в район като Габрово, където отидох за първи път, имам 160% ръст на моите гласове. Той получи своята оценка в район като Силистра.

Водеща: Защо Ви махнаха, г-н Добрев, от предишния Ви избирателен район, кой беше той?

Кирил Добрев: София-област.

Водеща: Защо Ви махнаха оттам?

Кирил Добрев: Това е решение на ръководството.

Водеща: Говореше се, че сте неизбираем.

Кирил Добрев: Предполагам, оставих областта с 38 000 гласа, а сега имаме 21 000. На европейските избори имахме 19 000 гласа, а сега имаме в Софийска област 21 000 гласа, в смисъл имаме ръст от 3 000 гласа, това са около 7%, а в Габрово направих около 160%. Аз искам мен да ме оценяват хората, които гласуват за мен, никога не съм искал да ме оценява ръководството, повярвайте ми!

Водеща: Добре, и какво, значи Вие си признавате, че не сте идвал, защото сте се борил за изборна победа и това не може да Ви бъде вменено като грях, Вие казахте ли го това снощи на Националния съвет?

Кирил Добрев: Колегите се изказаха в тази част, аз със сигурност няма да браня мястото си в щаба, още повече, че това е решение на председателя. Нелепо е, защото изборите, които идват, са местни, а ангажиментите ми за местни избори няма да са като парламентарните, но според мен г-н Миков търсеше обяснение, с което да ме извади и аз не страдам от това. Това, което ми остава да правя до следващите избори, е да направя кметове и съветници, а не да ходя на заседания.

Водеща: Добре, но в крайна сметка Миков постъпи соломоновски сякаш, Вие скочихте, нарекохте Димитър Дъбов и Евгени Узунов „фараони", „феодални старци" и какво още, да не бъркам, тук имаше и Нидал Алгафари намеса.

Кирил Добрев: Да, да не ме бъркате с други, първо аз не съм споменал никога имена, аз показах едни снимки, ако някой се е разпознал в тези снимки от Президиумите, там имаше повече хора...

Водеща: Нека да припомня, това беше по БТВ при Антон Хекимян в Сутрешния блок.

Кирил Добрев: То това е техен проблем. Вчера станах и зададох един въпрос - какви са аргументите на Михаил Миков за освобождаването на тези трима души от Бюрото?

Водеща: Е?

Кирил Добрев: Не получих никакъв отговор. Аз не чух нито един аргумент, защо си отива Димитър Дъбов.

Водеща: Вие защитихте ли го Димитър Дъбов?

Кирил Добрев: Аз питах защо председателят, който има правото да освобождава и приема нови членове в Изпълнителното бюро, питах го какъв е неговият аргумент за освобождаването на Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Ангел Найденов и поисках те да бъдат гласувани един по един поотделно.

Водеща: И?

Кирил Добрев: Пълно мълчание, няма аргументи. Защо точно тези тримата, защо други трима от Президиума не си тръгнаха или други пет, защо точно тези тримата? Дали е соломоновски, или отстрелване? Защо си избра точно тези тримата, защо не си избра други трима?

Водеща: При това положение, след като не се оценяват Вашите успехи и не се чуват Вашите думи и въпроси, Вие какво правите в тази партия?

Кирил Добрев: Аз?

Водеща: Да. Очевидно сте нежелан.

Кирил Добрев: Няма как някой да ми казва дали съм желан или нежелан, тук пак казвам, мен ме интересуват структурите и хората, които гласуват за мен, мен не ме интересува оценката на нито един член на ръководството. Аз тази партия я нося в сърцето си, защото в тази партия е бил бай Киро, бил е баща ми, ще бъда аз, ще бъде моят син, защото това е като принадлежността към любимия отбор, аз съм цесекар, сигурно е имало периоди, в които не ми е харесвал собственикът на отбора, нито ми е харесвал треньорът, ние сме били и на 14-то място, но аз ще си остана цесекар, без значение дали вдигаме шампионската купа или сме на 14-то място, но не ми пречи да критикувам собственика на отбора и треньора тогава, когато отборът не се представя добре. Не ми пречи да поискам да бъдат извадени тези защитници и този вратар, защото пускат голове все едно играем черно тото.

Водеща: Замълчавам, защото се опитвам да разбера как трябва да се постъпи в такъв случай и ще Ви дам пример, цитирам се себе си, но мисля, че е справедливо, попитах историческата личност Сергей Станишев защо отстрани от историческата партия БСП историческата личност Георги Първанов, не получих и аз отговор. Вие искате да стоите в партията, която е свързана с историята на дядо Ви, баща Ви, Вашата и сина Ви, не само да стоите, но и да работите там, но ако Ви се пречи, тогава какво трябва да се направи? Да се инициира тотална промяна на нравите, ръководството на следващия конгрес ли?

Кирил Добрев: Вижте, аз искам всеки в БСП да знае своето място. Ако на мен ми беше отредено да водя листата в Габрово и аз водих листата в Габрово и реализирах този резултат, това ми е победа, защото нас ни смазаха в цялата страна, искам да получа оценка за работата си в Габрово. Когато Кутев става организационен секретар, искам преди това да е получил оценка като медиен секретар. Когато Сергей Станишев иска изключването на Първанов, искам Сергей Станишев да даде оценка на члена на Националния съвет Георги Първанов, разбирате ли?

Водеща: Разбирам, и аз го исках същото.

Кирил Добрев: Това неглижиране, липсата на перспектива, липсата на оценка на кадрите в БСП убива желанието за работа. И най-големият проблем в момента на мен не ми е това ръководство, повярвайте ми, а апатията, която е обзела членовете и симпатизантите на БСП.

Водеща: А защо е тази апатия, как си я обяснявате?

Кирил Добрев: Това, което може да ни ликвидира, е само апатията.

Водеща: Защо е тази апатия, няма идеи, няма мотиви?

Кирил Добрев: Няма идеи, няма кауза, няма сила, това са трите неща.

Водеща: Защо ги няма?

Кирил Добрев: През 1997 година, след като хората излязоха на бунт, след фалита на банките, след опашките, БСП прави близо 1 милион гласа. Днес, след успешен мандат, слушах г-н Кутев как сме вдигнали пенсии, заплати, страшна работа, ние сме на 490 000 гласа.

Водеща: Защо, каква е причината?

Кирил Добрев: Вие сте фен на Бойко Борисов.

Водеща: Аз ли?

Кирил Добрев: Имате ли обяснение ...

Водеща: Я внимавайте какво говорите! Не съм фен на ЦСКА, както Вие се заявихте преди малко образно ...

Кирил Добрев: Защо, добре, ок...

Водеща: Не, искам това да го изясня внимателно, аз съм фен на това да има справедливост, да има резултативност и съм фен управляващите да отговарят на тежките въпроси, нещо, което не оставих Борисов да не ми отговори на нито един въпрос докато беше министър-председател и да защитавам опозицията, в лицето на Сергей Станишев, когато вие бяхте в опозиция, но когато Станишев дойде на власт, косвено чрез Орешарски, той не ми отговори на нито един въпрос и ми се разсърди даже. Така, кажете за Бойко Борисов без да ми приписвате фенство!

Кирил Добрев: Съжалявам! Хората гласуваха за Бойко Борисов, защото той имаше силата да спре БСП и ДПС. Хората ще гласуват за нас тогава, когато имаме такава кауза, такава идея и можем да спрем Бойко Борисов от власт.

Водеща: Нали все се хвалите с каузите си, с идеите си, със социалната си политика, защо хората не ви припознават?

Кирил Добрев: Но не внушаваме сила, разберете, освен кауза, идея, думи, тези, които продават политиката или я предлагат тази кауза трябва да внушават силата, че могат да го постигнат.

Водеща: Как се внушава сила, Вие внушавате ли сила?

Кирил Добрев: Аз персонално ли?

Водеща: Да.

Кирил Добрев: Може би на нивото, на което съм, внушавам някаква сила.

Водеща: А имате ли сила да се изявите като кандидат за председател на партията, казахте, че тази партия е на дядо Ви, на татко Ви, на Вас и на сина Ви?

Кирил Добрев: Не, тези хора са принадлежали на тази партия.

Водеща: Окей, имате ли сила Вие да оглавите БСП?

Кирил Добрев: Аз знам, че мога, задачите, които ми се поставят, да ги изпълнявам.

Водеща: Чакайте, Вие нали не сте пионка?

Кирил Добрев: Ако не мога да се справя с нещо, не ми е проблем да кажа - не, не мога, тази работа не мога да я свърша. На този етап не съм мислил, че мога да оглавя БСП.

Водеща: А какъв искате да бъдете - слуга на Сергей Станишев, после на Михаил Миков, така ли?

Кирил Добрев: Познаваме се отдавна.

Водеща: Да.

Кирил Добрев: Приличам ли Ви на слуга?

Водеща: Не.

Кирил Добрев: Да Ви приличам на човек, който прави кариера, политическа или партийна, само да брани ръководството от критики? Казах скоро в едно интервю, че има трима души в БСП, които направиха политическа кариера само да бранят ръководството от моите критики. Единият беше Ваш гост преди малко, това са единствените им партийни изказвания. Те друга партийна тема не са засягали никога, освен да бранят партийното ръководство от моите нападки.

Водеща: Да Ви го кажа по-разговорно, може ли?

Кирил Добрев: Да, преведете!

Водеща: Например в моята работа, ако аз искам да направя нещо да монтирам, чисто професионално, журналистически и някой от моите сътрудници ми каже - „това не може", аз обикновено му казвам - „я стани оттук, дай ми микрофона, дай ми пулта и ще ти покажа как". Като критикувате БСП, можете ли да кажете - „я, г-н Миков, стани оттук, да ти покажа как" и защо не го казахте и на Сергей Станишев и защо не подкрепяхте мен, когато го питах защо не говори в първо лице, единствено число за своята вина?

Кирил Добрев: Политиката е екипна работа.

Водеща: И медиите са екипна работа, извинете.

Кирил Добрев: За да мога да отговоря на Вашия въпрос, трябва да мине малко време и да Ви кажа - имам ли този екип, или го нямам.

Водеща: Ще го съберете.

Кирил Добрев: Защото това не е самоцел - да станеш председател на партията, да оглавиш орготдела, да оглавиш примерно отдел за медийна политика, това означава да си дадеш ясна сметка имаш ли екипа, с който да работиш. Съжалявам, но между партията и радиото има малка разлика, Вие можете да си поемете предаванията, а аз, ако стана председател, не мога да поема и пресцентъра, и организационната политика, и коалиционната, и всички останали неща, за това трябва екип.

Водеща: Аз не Ви го казвам случайно, аз съм създала много екипи и съм ги оглавявала, и те са работили. Вие искате да промените нещо, значи трябва да събирате екипа.

Кирил Добрев: Мисля, че събирам екипа.

Водеща: Да строявате батальона", както се изрази преди малко Кутев, че това била песента за партията, но не за последен път.

Кирил Добрев: За нивото, за което съм, си събирам екип. Още повече, че никога не съм имал претенциите да бъда от този модел лидери - назначени. Винаги съм имал претенции за този тип неформални лидери, мисля, че в тази част се справям, колкото и нескромно да звуча.

Водеща: Добре, отговорете ми ясно на въпроса, кога е Конгресът, догодина?

Кирил Добрев: АЗ не разбрах кога е Конгресът, в близко бъдеще.

Водеща: Не се насрочи Конгрес, така е, факт.

Кирил Добрев: Вижте, има две неща, които са много важни, ключови са от вчерашното заседание на пленума. Първо, другарят Миков, г-н Миков каза, че не е обещавал реформи на Конгреса, когато сме го избирали за председател и ако сме искали реформи, трябвало е да гласуваме за някой друг. Второ, той каза, че с това ръководство иска да отиде на следващите местни избори. Тоест ние на ниво ръководство сме бетонирани, оттам-нататък на ход са структурите. Ако структурите ги устройва това, което е решило ръководството, окей, казвам, екипен играч съм и ще се съобразя с това, което са решили структурите. Но все още не съм сигурен дали структурите на БСП са съгласни с това - да няма реформи и това ръководство да ги води на следващите местни избори.

Водеща: Тоест до следващите местни избори Вие смятате, че няма да има Конгрес или ако има Конгрес, то няма да се промени ръководството?

Кирил Добрев: Това беше заявката от пленума вчера.

Водеща: Добре, пак обаче, за финал, Вие строявате ли екип да се кандидатирате за председател на БСП?

Кирил Добрев: На този етап не. Екипа си го събирам, но екипът е за това да убием апатията в БСП, да върнем живота в БСП. Разбирате ли, тялото на столетницата е в реанимация, на нея й трябва шок, за да излезе от това състояние. Разбирате ли, че когато има пропаст между редовите членове и симпатизанти и така наречения партиен елит, тази пропаст може да бъде прескочена или с голям скок, или като строим мост. С малки стъпки няма да стане, защото това вчера беше размяна, а не промяна, да не бъркаме думите - размяна. Разменяме едни хора от една позиция на друга. Промяна - ние нямаме нова свежа кръв, нова идея, тези хора са били от 2-3 години в Бюрото, някои от 20, от 25, за да бъда по-точен. Те са имали тази възможност да дадат своите идеи в Бюрото през всичките тези години. Ние нямаме нова струя, нямаме нова идея. Много тежко въздишате.

Водеща: Разговорът е изключително сериозен!

Кирил Добрев: Така е.

Водеща: И важен, защото, ако ние нямаме силна лява политическа партия, се нарушава тотално баланса в обществото, защото вие имате своите избиратели, има нужда от социални политики.

Кирил Добрев: Проблемът на БСП не е вече вътрешнопартиен, проблемът на БСП е национален, разбирате ли?

Водеща: Да.

Кирил Добрев: Казват, че приличаме на СДС, не приличаме на СДС по роенето, защото такива като мен ще си останат в БСП, колкото и да се създават условия да напуснем. Аз не съм слабохарактерен тип, аз дори и да бъда изведен, ще си пускам бюлетината за БСП, проблемът е, че БСП се свива, а в природата вакуум няма, той или ще бъде зает от друг ляв субект, или не дай си Боже от нов ляв популист. Проблемът на СДС беше идването на царя и Бойко, проблемът на СДС не беше раздробяването на различни партии. Това е страхът, който имам за партията, към която принадлежа, за отбора, в който съм се врекъл и такива политически лилипути не могат да ми дават оценка на мен.

Водеща: Я ми кажете, г-н Добрев, дали сега ще Ви отрази централата на БСП?

Кирил Добрев: Дали ще ме отрази централата на БСП ли?

Водеща: Да.

Кирил Добрев: След Вас веднага звъня на Жанет Пашалиева да я питам, сигурен съм, че няма да ме отразят.

Водеща: Готова съм да пратим звук, впоследствие и текст, но те може би по-бързо ще действат.

Кирил Добрев: Пратете им прессъобщение, не знам, в събота може би имат дежурни.

Водеща: Има, в момента отразяват Йотова, отразяват Мерджанов, ще отразят и Кутев, надявам се.

Кирил Добрев: Аз не страдам, да Ви кажа честно, направихме хубав разговор.

Водеща: Дайте малко да разведрим атмосферата, Вие сте зрелищен човек, каква песен бихте постнали във Фейсбука си за БСП, иносказателно?

Кирил Добрев: „Кога зашумят шумите"

Водеща: Кога зашумят шумите, буките ...

Кирил Добрев: Плачат за войводата, Капетано! Това е песента, която ще постна. Не се смей, не е смешно, тъжно е!

Водеща: Добре, пращам Ви звук сега, качвайте във Фейсбук разговора и песента! Разговаряхме с Кирил Добрев, народен представител от КП „БСП-лява България" за това какво се случва в БСП, разговорът беше много сериозен, накрая попяхме!

Ето "Кога зашумат буките за Капетано"

Можете да чуете цялото интервю ТУК