Община Кърджали с извънбюджетен разход от 7 млн. през 2014-та, а имала да събира 9 млн
Община Кърджали с извънбюджетен разход от 7 млн. през 2014-та, а имала да събира 9 млн / netinfo

7 милиона лева непредвидени в бюджета разходи са направени през 2014 година в община Кърджали, стана ясно при дебатите в местния парламент, свързани с приемането на информация за изпълнение на план-сметката до 31 октомври и нейната актуализация. „Общината ни е вкарана в опасна спирала и никой не вижда светлина в тунела”, категоричен бе общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов. Той уточни, че разходите са за плащане на главници по запорирани сметки, към доставчици на строителни услуги и други доставчици, към фирма „Титан” и за изплащане на наказателни лихви и съдебни такси в размер на 1,7 милиона лева.

„Не може да имаме 7 милиона лева непредвидени разходи, а да актуализираме бюджета със 700 000 лева”, продължи критиките си Огнян Иванов по време на дебата за актуализацията на Бюджет 2014 година.

Той бе подкрепен с аргументи и от председателя на групата съветници на ГЕРБ Илия Илиев, който обвини кмета, че актуализацията на бюджета се прави твърде късно, далече от времето, когато сметките на общината бяха запорирани през април. Според Илиев, отчет и актуализация на бюджет трябва да се прави на три месеца, като преди това бъде запозната местната общност с дейностите заложени в план-сметката.              Групата съветници от ГЕРБ не гласува нито информацията за изпълнението на бюджета, нито актуализацията му. Същото направиха и колегите им от БСП.

По време на заседанието стана ясно, че общите задължения на община Кърджали към този момент на годината са 13,5 милиона лева, от които обаче над 9 милиона били дължими на общината от държавни предприятия, юредически и физически лица.                 Няма запор на сметките на общината към този момент, имаме за събираме над 9 милиона лева, като срещу някои от длъжниците вече са предприети принудителни действия чрез съдия-изпълнител, отговори на част от критиките кметът инж. Хасан Азис.

«Независимо, че общината има тези задължения, не сме прекъснали нито една от приоритетните си дейности, а само ограничавахме капиталовите си разходи”, подчерта кметът. В същото време той отбеляза, че само в рамките на настоящата година се реализират проекти за над 50 млн.лв.