Референдум за президентска или парламентарна република ще се проведе в Езиковата гимназия в Кърджали
Референдум за президентска или парламентарна република ще се проведе в Езиковата гимназия в Кърджали / netinfo

Референдум за формата на държавно управление – президентска или парламентарна република, ще се проведе утре в Езиковата гимназия в Кърджали. Това е първата стъпка от реализацията на проекта по гражданско образование „Ние, Републиката” на Училищното настоятелство в школото. Той е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г., а страните донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Днес на нарочна пресконференция ръководителят на проекта и директор на  ГПЧЕ „Христо Ботев“ Йорданка Чавдарова определи целта, която преследват – „да формира гражданска позиция у младото поколение, компетентно свързана и усвоена с базисни демократични ценности като свобода, човешки права, моралност, компетентност и социална чувствителност”.

Самите дейности по проекта бяха представени от координатора и преподавател по философия Марин Димова.

Във връзка с провеждането на референдума бе издаден „Указ”, обявяващ територията на ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали за суверенна и независима република. Бяха показани бюлетините за училищния референдум. В него ще участват 700 ученици от 14 до 18 години от 28 класа, които представляват 28 области на „независимата република”. Пред журналисти беше запечатана и урната, в която ще се пускат бюлетините и която ще бъде разположена в една от залите на школото.

Две изнесени секции ще има при провеждането на утрешния референдум за президентска или парламентарна република в езиковата гимназия на Кърджали. Те ще са разположени в Момчилград и Джебел, а в тях гласа си ще могат да дадат общо 120 възпитаници на школото, които са родом и живеят в тях.

С развитието  на проекта предстои и „териториалната” подялбата на  новата Република -ГПЧЕ „Христо Ботев” . Всеки випуск ще е област, а всеки клас – община, в която    ще  работят   „лекари”, „банкери”, „свободни граждани”, „адвокати”, „полицаи”.  Предстои предизборна  кампания, с благотворителен коледен концерт, а след него започва състезателния тур между различните „общини”, които ще се състезават в 10 области.

 

Класът- Победител ще бъде награден с двудневна екскурзия до столицата и посещение на Българския парламент.