Нова телефонна измама набира скорост
Нова телефонна измама набира скорост / снимка: sxc.hu

За нов вид телефонна измама сигнализираха зрители на Нова телевизия. Анонимни мъже звънят на фирми, представят се за служители в регистър Булстат и искат годишна такса, каквато не съществува. Става въпрос за класическа телефонна измама с цел рекет, но този път е замесена и държавна институция.

Преди около седмица непознат мъж се обадил, твърдейки, че е от Булстат и поискал от жена 170 лева годишна такса за актуализация на данните на фирмите. Тя се усетила, че такава такса няма как да съществува и става въпрос за телефонна измама.

Екип на Новините на Нова се обади на мобилния телефон, от който звънят измамниците и се представи за фирма, която връща обаждане. Отново бе обяснено, че става въпрос за годишна такса. Мъжът на телефона дори обясни, че ще направи услуга и ще опрости таксата за миналата година, която са пропуснали да поискат, стига да си платим новите 170 лева. А за тях щели да ни изпратят куриер.

В края на разговора се оказа, че мъжът дори не е запомнил от коя фирма се обаждаме, въпреки че преди това обясни как именно "нашата" фирма не си е плащала мнимата такса от две години.

Нова телевизия подаде сигнал в Агенцията по вписванията за новия вид телефонна измама с участието на името Булстат. От там категорично отрекоха да събират годишни такси и обясниха, че става въпрос за класическа телефонна измама. Сезирана бе и прокуратурата, която възложи експресна проверка на СДВР.

Очаква се развръзката.

Източник: NovaNews.bg