Горанов: Не е важно как харчиш парите, а как управляваш
Горанов: Не е важно как харчиш парите, а как управляваш / снимка: БГНЕС, архив

„Аргументите на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и на лидера на ГЕРБ бяха железни. Заради 50 млн. лева да оставим тези, които оставиха България на ръба на катастрофата, да имат аргументи да критикуват правителството, не можем да го позволим".

По този начин финансовият министър Владислав Горанов обясни пред бТВ резкия обрат по темата с коледните добавки за възрастните хора с най-ниски пенсии.

Миналата седмица между него и социалния министър Ивайло Калфин прехвърчаха искри по тази тема. Бившият евродепутат още при встъпването си в длъжност обяви, че пенсионерите ще получат коледни добавки.

Горанов обаче беше непреклонен - пари няма. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", заяви в свое интервю министърът.

Премиерът Бойко Борисов обаче отиде на среща с Горанов в сградата на МФ и след нея 1 300 000 пенсионери ще вземат по 40 лева за Коледа.

„Не става въпрос за имидж. Който прави имидж и се заиграва с пенсионери, всеки път губи изборите. Не е важно как харчиш парите, а как управляваш", категоричен беше Горанов. Според него предишните управляващи за „хвърляли дребни суми" на различни социални групи, за да скрият спрените еврофондове, назначаването на Делян Пеевски в ДАНС и други скандали.

„Тази година ще имаме 3 млрд. дълг, който ще покрие дефицита от грешното планиране", допълни министърът.

Той посочи, че през следващата година детските надбавки ще бъдат замразени, а в държавната администрация и за депутатите няма да има коледни бонуси.

Друго сериозно перо в новия дълг, който беше гласуван от депутатите, е това за банките - 2 млрд лева ще са временна ликвидна подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Горанов подчерта, че ФГВБ има да плаща общо 3.7 млрд лева на вложителите в КТБ с депозити до 196 000 лева и затова се прави нужното активите на банката да останат в масата на несъстоятелността.

Горанов обясни, че с цесиите в поставената под надзор Корпоративна търговска банка се нарушава принципът на равнопоставеност на кредиторите. Макар да става въпрос за напълно законна операция, със законови промени те се изместват за след края на процедурата по несъстоятелност на трезора на Цветан Василев, обясни той.

Схемата действаше по следния начин: Вложител прехвърля депозита си - например от 1 милион лева на друг клиент на банката, който има кредит към нея за същата стойност. Той погасява кредита с прехвърления депозит като плаща на вложителя между 50 и 70 процента от депозита му.

Така за единия кредитът излиза по-евтино, а другият получава повече от гарантираните до 100 хиляди евро. Към момента се смята, че са правени опити за спасяването на над 1 млрд. лева от негарантираните влогове в КТБ.

Горанов обясни, че сега операцията ще се извършва след края на процедурата по несъстоятелност. Така, ако от даден негарантиран депозит са останали например само 30%, прехващането ще може да се направи само по отношение на тях.

„Иван Искров може да довърши своя мандат, ако прецени, че това е най-правилното за финансовата система и БНБ", заяви финансовият министър, като посочи, че според Договора за функционирането на ЕС, централната банка е независима.

Въпреки това, той коментира, че заради „шумовете в системата" гуверньорът би трябвало да се оттегли. „Ако питате дали ние искаме да го довърши (мандатът-б.р.) - не ние не искаме да го довърши", категоричен беше Горанов.

Той отрече информациите, че Иван Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България. Според Горанов, причина за слуховете е отмяната на решението, с което МС по времето на Пламен Орешарски е изпратил на поста Нина Ставрева, която била от обкръжението му.

Министърът разкритикува решението на експермиера и посочи, че когато ГЕРБ са излезли от властта, членовете на партията са напуснали фондовете.