Съвършен вирус рови незабележимо в интернет
Съвършен вирус рови незабележимо в интернет / Thinkstock/Getty Images

В интернет се е появил шпионският вирус Regin, насочен срещу Русия и Саудитска Арабия. Това съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.

Една от водещите световни компании по производство на антивирусни програми Symantec определя Regin като най-съвършената шпионска програма, известна в настоящия момент.

Symantec сравнява Regin с шпионския вирус Stuxnet, който сериозно забави ядрената програма на Иран. Но Regin е по-съвършен от Stuxnet, предполагат експертите на Symantec.

"Напомнящият Stuxnet вирус се занимава със събиране на информация, наричат го най-хитрата вредоносна програма в света, негова цел са руски и саудитски телекомуникационни компании", пише "Файненшъл таймс".

"Компанията Symantec заявява, че вредоносната програма под името Regin може би е управлявана от една от западните спецслужби", продължава вестникът. "В някои отношения тя е по-съвършена програма от вируса Stuxnet, който бе разработен от хакери, работещи за правителствата на САЩ и Израел през 2010 година за подкопаване на иранската ядрена програма", пише "Файненшъл таймс".

Symantec отбелязва, че вирусът е поразил главно телекомуникационни компании и интернет доставчици в Русия, Саудитска Арабия, а също и в Мексико, Ирландия и Иран.

По какъв начин вирусът удря корпоративните мрежи засега експертите не са изяснили. Но те смятат, че Regin дава възможност да се подслушват разговори по мобилните телефони на големите световни оператори, а също и да се преглежда електронната поща на сървърите на компанията Microsoft (Майкрософт).

"Може би наблюдаваме работата на някоя западна спецслужба", смята директорът на отдела на Symantec. "Понякога след вируса не остават практически никакви следи. Понякога "инфекцията" изчезва напълно веднага след като я забележите. Това показва с кого си имате работа", предполага експертът.

Източник: БГНЕС