Три условни присъди за лекари за смъртта на 4-годишната Гери
Три условни присъди за лекари за смъртта на 4-годишната Гери / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Три условна присъди и една оправдателна получиха лекарите, които са подсъдими по случая със смъртта на 4-годишната Гери.

Софийският градски съд оправда напълно анестезиологът Иван Табаков и постанови условно наказание от 2 години и половина на д-р Михаил Манджунов. Неговите колеги от ИСУЛ медиците Юлиан Рангачев и Иглика Станчева получиха 6-месечни условни присъди и за разлика от него запазват лекарските си права.

Съдът реши единствено Манджунов да бъде лишен от право да практикува професията си в срок от 2 години и половина. Именно той през 2010 г. пръв е извършил хирургическата интервенция на момиченцето, което почина след усложнения при обикновена операция на сливиците.

Адвокатът на семейството на Гери - Слави Димитров, беше категоричен, че ще обжалва присъдите, които според родителите са абсурдно леки. Прокурорът по делото Николай Христов пък заяви, че е доволен от решението на съда, тъй като по думите му „не може хора, които са се посветили на опазване на живота, да получат най-тежките присъди".