Утре гласуват „Златен Пегас” за Крисия, на следваща сесия - за Хасан, Ибрахим и Маестрото
Утре гласуват „Златен Пегас” за Крисия, на следваща сесия - за Хасан, Ибрахим и Маестрото / netinfo

Разград ще почете приноса на Хасан и Ибрахим за признанието на българската песен на тазгодишната Детската Евровизия. Партньорите на сцената на разградчанката Крисия също както и тя ще бъдат предложени за наградата на община Разград „Златен Пегас”. Това стана ясно по време на заседания на комисиите към местния парламент.

Единодушно – с 10 гласа за – бе гласувано предложението 10-годишната Крисия Тодорова да бъде удостоена с наградата „Златен Пегас”. Пластиката с форма на кон с крила, чиито оригинал е открит в Разградско, се връчва на творци и дейци на културата и образованието с принос към популяризиране на културния живот на Разград. Предложението бе на всичките 33-ма съветници от разградския Общински съвет, днес го одобриха членовете на комисията по култура, а утре окончателно ще се гласува на сесия на местния парламент.

По време на дискусиите на комисията обаче директорът на дирекция „Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова предложи същата награда да бъде връчена на целия творчески колектив, създал и реализирал продукта „Планетата на децата”, поименно тя назова Хасан и Ибрахим Игнатови и Евгени Димитров-Маестрото. Предложението не бе гласувано на формално основание, тъй като не са спазени изискванията на Правилника за връчване на почетни звания и отличия – да е направено писмено преди заседанието на комисията. Бенонова се ангажира да внесе такова предложение за следваща сесия, никой от съветниците не изрази аргументи против тези номинации.

Пак по правилник наградата „Златен Пегас” се връчва само на 24 май, така че всички участвали в създаването и представянето на песента ще получат призовете си по едно и също време.

Пак тогава и вокалната педагожка на Крисия Свилена Дечева от Центъра за работа с деца ще получи официално наградата „Никола Икономов”. На съвместното заседание на комисиите по образование и култура номинацията бе одобрена също с пълно единодушие - с 16 гласа „за”.