Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни
Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че жените не са равни с мъжете и нападна остро феминистките в Турция, като заяви, че те отхвърлят концепцията за майчинството.

На среща в Истанбул за правосъдието за жени президентът заяви, че биологичните различия между жените и мъжете означават, че те не могат да имат едни и същи функции в живота. "Нашата религия (ислямът) определи позиция за жените (в обществото) - майчинството", каза Ердоган пред аудитория от турски жени, включително собствената си дъщеря Сюмейе.

"Някои хора разбират това, докато други не го разбират. Не можеш да обясниш това на феминистки, защото те не приемат концепцията за майчинство", заяви Ердоган. "Целувах краката на майка ми, защото те миришеха на рай. Тя гледаше свенливо и понякога плачеше. Майчинството е нещо друго", допълни турският президент.

Той допълни, че жените и мъжете не могат да бъдат третирани еднакво, "защото това е против човешката природа". "Техните характери, навици и физика са различни... Не можеш да поставиш майка, която кърми бебето си, на равна нога с мъжете. Не можеш да накараш жените да вършат всякаква работа, която мъжете могат да свършат, както в комунистическите режими. Не можеш да им кажеш да излязат и да копаят земята. Това е против тяхната деликатна природа", категоричен е Ердоган.

Преди време турският президент предизвика гнева на феминистките групи, като заяви, че всяка жена в Турция трябва да има три деца и предложи ограничаване на правата за аборт и за приемане на противозачатъчни хапчета.

Източник: БГНЕС