Глобалното затопляне ще продължи през 21 век, застудяване - след 1000-2000 години
Глобалното затопляне ще продължи през 21 век, застудяване - след 1000-2000 години / снимка: ThinkStock/Getty Images

През този век на Земята ще продължи глобалното затопляне, чиито темпове в голяма степен ще зависят от поведението на човечеството, а застудяване се предвижда след хиляда -две хиляди години, прогнозират руски учени, цитирани от ТАСС.

"Когато говорим за мащаби от рода на хиляди години, безусловно захлаждането заплашва цялата наша планета, изтъква директорът на Института по география на Руската академия на науките /РАН/ академик Владимир Котляков. Топлият период, в който ние живеем от 10 хиляди години, вече е към своя край.

Той ще приключи след 1-2 хилядолетия и тогава ще настъпи ледникова епоха на Земята. Когато говорим за най-близкото бъдеще, не може да става дума за застудяване, въпреки че аз не изключвам и такава възможност", казва ученият.

Сергей Семьонов, директор на Института за глобален климат и екология към РАН, от своя страна отбелязва, че Земята и човечеството живеят в условия на "бавно и постепенно застудяване, което се измерва с хилядолетия и не е доловимо в наши дни на фона на бурното затопляне на климата". За хората много по-важно е "бурното глобално затопляне" от миналия и настоящия век.

"При всички разглеждани сценарии през XXI век ще продължи затоплянето", подчерта Семьонов. Според учения темповете на климатичните промени ще са пряко зависими от това как хората ще решат проблема с парниковите газове.

Източник: БТА