Операция срещу разпространение на радикален ислям в 4 града (СНИМКИ)
Операция срещу разпространение на радикален ислям в 4 града (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Масирана антитерористична акция се проведе в четири града в страната, потвърдиха за Дарик от прокуратурата. Съвместната акция на ДАНС и специализирани служби на МВР е разпредена в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково по образувано досъдебно производство за проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война. Операцията се наблюдава от Главна прокуратура.

Вече са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства. Процесуално следствените действия продължават. Работата на прокурорите и агентите на ДАНС се подпомага от жандармерията.

Маскирани и тежко въоръжени полицаи са търсили терористи, имами, ислямисти и емигранти в "Столипиново" рано тази сутрин, заявиха пред Дарик очевидци от квартала. По разказите им спецполицаи с черни качулки и с автомати са пристигнали между 6 и 7 часа сутринта. Жителите на пловдивския квартал са видели много полиция пред един от апартаментите в жилищен блок, използван като мечит. По непотвърдени данни има четирима арестувани, свързани с имамите в Пазарджик.

Циганската махала в Пазарджик остана под полицейска блокада няколко часа. От джамията "Абу Бекир" бе изведен духовният водач и лидер на мюсюлманите в ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед, който бе осъден на 4 години затвор за разпространение на радикален ислям, но в момента обжалва присъдата си. Той бе качен в полицейски автомобил и отведен за разпит. Муса обясни, че не знае от какво е провокирана тази акция на ДАНС и че нищо не е направил. Задържани са и още няколко негови поддръжници.

Операция срещу разпространение на радикален ислям в 4 града (СНИМКИ)
netinfo

Допълнителна информация ще бъде оповестена, когато това не застрашава действията по разследването, съобщиха от Главна прокуратура и ДАНС.

Прокурорите от Пазарджик и Пловдив нямат информация нито за начина, по който се провежда операцията, нито за броя на задържаните. Проверка на Дарик установи, че и адвокатите по нашумялото дело за радикален ислям също нямат информация за арестувани техни подзащитни. От Главно мюфтийство не коментираха проведената акция аргумента, че липсва достатъчно информация.

От местните организации на ДПС заявиха, че също не знаят нищо.

Други новини от Пловдив

Операция срещу разпространение на радикален ислям в 4 града (СНИМКИ)
netinfo