Убиец на пътя извади в съда майсторско свидетелство за шофиране, прокурорът поиска ефективна присъда
Убиец на пътя извади в съда майсторско свидетелство за шофиране, прокурорът поиска ефективна присъда / netinfo

Ефективна присъда поиска прокурор Антония Донева по дело за причиняване на смърт по непредпазливост при пътен инцидент. Процесът срещу 25-годишния Андрей Андреев от Разград се гледа по съкратеното производство в Окръжен съд-Разград. След пледоариите на страните съдът се оттегли на заседание и ще прочете присъдата в 13,30 ч.

Инцидентът стана на 6 декември миналата година на ул. „Княз Борис” близо до магазин „Терамаркет”. Колата – марка „БМВ”, взета от подсъдимия от негов сродник – се движела на мокър път със скорост 80,35 км./ч., когато Андреев изгубил контрол над нея. Возилото първо се ударило в контейнер край пътя, а после в дърво, около което се увило. Първите минути след инцидента пътничката до шофьора – 23-годишната Елица Колева – била жива, но с тежки травми, Андреев опитал да я измъкне от там, но краката й били заклещени. Случайно преминаващ медицински екип спрял да окаже помощ, но само констатирал смъртта, нараняванията по главата и тялото били несъвместими с живота. Счупена челюст имал и водачът, не е пострадала пътничка от задната седалка.

В съда днес като частни обвинители се явиха родителите на момичето.

Сред отегчаващите вината обстоятелства бяха изтъкнати 3 санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата за 3 години, високата скорост – повече от 30 км. над разрешеното в населено място, както и фактът, че деянието е с висока обществена опасност. Младостта и чистото съдебно минало пък бяха определени като смекчаващи обстоятелства. Прокурорът обяви в пледоарията си, че тотален превес имат отегчаващите обстоятелства и призова съдът да постанови присъда над средния размер, която да бъде изтърпяна ефективно.

Адвокатът на подсъдимия Радостин Ковалаков пък видя повече смекчаващи обстоятелства, включително фактът, че според него 90% от шофьорите карат с повече от 50 км./ч. в населено място. Той поиска и прилагане на член от Наказателния кодекс, който предвижда облекчения при наказанието, когато деецът е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия. Сред писмените доказателства, които адвокатът приложи по делото, бяха: трудови характеристики от двете работни места на Андреев, грамота за „Майсторско кормуване”, уточни, че подсъдимият имал и свидетелство за професионално управление на МПС.

В последната си дума преди оттеглянето на съда подсъдимият каза, че съжалява за станалото.