Полицаят, убил чернокож младеж: С чиста съвест съм
Полицаят, убил чернокож младеж: С чиста съвест съм / снимка: БГНЕС

Продължават протестите в САЩ срещу решението да не бъде съден полицаят Дарън Уилсън, застрелял във Фъргюсън невъоръжен чернокож младеж. Повече от 400 души са били арестувани из цялата страна след избухването на гражданските вълнения, допълва Нова телевизия.

Близо 200 души успяха да нахлуят в сградата на кметството в град Сейнт Луис. Полицията отцепи сградата и повика подкрепление. Пред американското посолство в Лондон пък около 500 души се събраха снощи, за да изразят възмущението си от отказа да бъде съден полицая, стрелял и убил 18-годишният младеж.

През последните два-три дни в над 170 града в 35 щата имаше различни протести. На много места протестиращите затвориха главни магистрали и пътища, които са важни за инфраструктурата на тези градове в знак на съпричастност към семейството на Майкъл Браун.

Полицаят за първи път даде интервю, в което каза, че просто е вършил своята работа и не би направил нищо по-различно от това, което се е случило на 9 август.

"Ако не го бях направил, той щеше да ме убие, ако се бе добрал до мен. Имам чиста съвест, защото знам, че си свърших работата както трябва", заяви Дарън Уилсън.

Последва реакция на родителите на Браун. Те бяха изумени от думите му, че съвестта му е чиста, когато "това е смърт по погрешка". Те казват, че те не са виновни за безредиците във Фъргюсън, въпреки емоционалните изблици на бащата на Браун.

Междувременно стана ясно, че Дарън Уилсън няма да се върне обратно като полицай във Фъргюсън. Този случай повдига един голям въпрос в САЩ. Афроамериканци твърдят, че те са много по-набелязвани от полицаите и е много по-вероятно да бъдат ранени или убити от служител на реда при арест, отколкото бял.

Източник: NovaNews.bg